6 Tempat Makan Best Di Bandar Terbersih ASEAN, Muar Johor

4102

Bulan Februari nyata menjadi bulan gemilang kepada penduduk bandar Muar di Johor Bharu setelah bandar itu diiktiraf sebagai bandar terbersih di peringkat Asia Tenggara.

Dua lagi buah bandar yang turut mendapat diiktiraf ialah Pulau Pinang dan Johor.

Penghargaan itu telah disampaikan kepada Majlis Perbandaran Muar (MPM) semasa berlangsungnya Mesyuarat ASEAN Tourism Forum 2018 di Chiang Mai Thailand.

Nampaknya, penduduk di Muar memang pembersih orangnya! Tapi bukan je aspek kebersihan yang boleh dibanggakan oleh mereka. Muar juga terkenal sebagai bandar yang menawarkan macam-macam makanan slurrrpp sedap.

Tak percaya? REMAJA senaraikan 5 jenis makan berserta lokasi yang korang perlu cuba bila berada di sana.

 

1 Sate Maharani

Jangan terkejut jika perkataan ‘Maharani’ banyak digunakan di Muar. Ini kerana ia telah diisytiharkan sebagai Bandar Maharani Bandar Diraja oleh Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada tahun 2012.

Berbalik kepada makanan sate, ia adalah pilihan unik penduduk Muar bagi hidangan sarapan pagi. Tanyalah mana-mana penduduk Muar, mereka mesti memilih sate pada waktu pagi dan bukannya pada waktu malam.

Lokasi: R&H Cafe Maharani Satay, Bangunan MARA, Jalan Maharani, 84000 Muar.

Operasi: 7.30 pagi – 12.30 tengah hari.

 

2 Mee Bandung Abu Bakar Hanipah

Rasa mee bandung di Muar memang berbeza dan lebih oomph berbanding di Kuala Lumpur atau di tempat-tempat lain.

IKLAN

Salah satu kedai yang menwarkan mee bandung perisa original ialah di kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah. Kuahnya bukan saja pekat, perencah yang digunakan juga dibuat sendiri oleh pengusaha kedai.

Paling best, korang juga boleh membeli paste kuah mee bandung daripada kedai ini dan masak sendiri di rumah. Nak belikan untuk mak pun boleh.

Lokasi: 9A, Jalan Abdullah 84000 Muar

Operasi: 7.00 pagi – 4.00 petang.

 

3 Murtabak Singapore

Aik, kenapa tak dipanggil je Murtabak Muar? Hehe. Ini kerana saiz murtabak yang dihidangkan memang mirip dengan Murtabak Singapore. Lagipun, nama itu sudahpun komersil di kalangan pembeli seluruh Malaysia.

Murtabak Singapore yang terbaik di sini ada dijual di Restoran Murtabak Singapore di Tanjung Agas, Muar. Kelainannya mestilah terletak pada rasa, saiz yang besar dan inti yang padat.

Pengusaha menggunakan daging cincang yang diadun dengan telur, cili home made dan rempah rahsia. Semua itu berjaya membuatkan pelanggan datang semula ke sini.

Lokasi: Jalan Kesang, Tanjung Agas 84000 Muar

Operasi: 11.00 pagi – 12.00 tengah malam.

 

4 Sup Kambing Muar Soup House

Mana tak sedap sup kambing di sini, ia adalah sebuah kedai warisan keluarga yang sudah memulakan perniagaan sejak tahun 1958 lagi.

Ada pelbagai lagi jenis sup yang ditawarkan, tetapi sup kambing di sinilah yang paling kami tabik spring.

Lokasi: 47, Jalan Sisi, 84000 Muar

Operasi: 24 jam.

 

5 Medan Ikan Bakar Sabak Awor

Ikan bakar adalah satu lagi menu wajib cuba kalau ke Muar. Menariknya di medan ikan bakar ini, ia menawarkan makanan laut yang segar dan bersaiz besar (yes!) berbanding tempat lain.

Harganya pun agak berpatutan. Antara warung yang selalu menjadi pilihan pelanggan ialah Gerai Wak Jos Ikan Bakar.

Lokasi: Jalan Cahaya, Taman Bakariah Indah, 84000 Muar.

Operasi: 5.00 petang – Tengah malam

 

6 Asam Pedas Pak Yahya 

Okay, kami tahu Melaka mempunyai asam pedas terbaik dari ladang.

Tetapi, asam pedas di Muar pun tak kurang sedapnya juga. Mungkin atas faktor jarak dengan negeri Melaka yang tak berapa nak jauh.

Antara kedai pilihan ramai penduduk Muar ialah Gerai Pak Yahya di Parit Jawa. Ia adalah hidangan asam pedas paling famous di sana kerana keistimewaan rasa aslinya. Susah nak cerita, kena cuba sendiri.

Lagipun gerai ini terletak berdekatan dengan jeti nelayan Parit Jawa. Bolehlah korang feeling sikit makan tepi jeti.

Lokasi: No 1, Medan Asam Pedas MPM, 84150 Parit Jawa, Muar

Operasi: 11.00 pagi – 5 petang

Artikel Berkenaan: 20 Port Makan Popular Dan Sedap Di Johor