Ucapan ringkas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir kepada warga Malaysia di Jepun semalam memang cucuk dalam.

 

Dalam rangka kerja pertama beliau ke luar negara sebagai Perdana Menteri ketujuh Malaysia, Tun M sempat untuk bertemu dengan 250 orang warganegara kita dalam sebuah majlis malam malam di Tokyo. Nampak macam glamor kan, tetapi Tun M ada pesanan penting kepada semua.

Pesanan ini bukan saja kepada pelajar Malaysia yang menuntut di Jepun tetapi kepada semua rakyat Malaysia yang ingin melihat Malaysia maju seperti negara matahari terbit itu.

Menurut beliau, kita perlu berubah dan belajar daripada gaya hidup dan kerja masyarakat Jepun yang berusaha kuat untuk memulihkan negara pada tahun 1961 sehingga sekarang. “Orang Jepun akan merasa malu jika mereka tida berjaya dalam sesuatu perkara.

“Perasaan kuat untuk tidak mahu malu membuatkan mereka berusaha kuat untuk berjaya. Jika rakyat kita di sini (Jepun) boleh membawa pulang kualiti kerja itu pulang ke Malaysia, tak mustahil Malaysia boleh menjadi seperti Jepun dalam tempoh yang singkat,” kata beliau.

Hhm, apa lagi yang boleh kita pelajari daripada orang Jepun jika ingin berjaya?

 

01

Selalu Fikirkan Idea Kreatif

 

IKLAN

Tahu tak dari mana idea vending machine muncul. Tak lain tak bukan dari Jepun. Bukan saja minuman saja yang dijual melalui mesin ini, malah mereka mampu menjual makanan snek, bunga, payung malah packed food untuk makan malam. Ah lapar!

 

Vending machine untuk payung.

Vending machine untuk sim card pun ada!

 

02

Peneraju Teknologi Nombor Satu

Janganlah kita selalu banggakan jenama elektronik, kereta dan sebagainya dari negara Barat. Sebenarnya kebanyakan daripada idea penciptaan teknologi yang sedang kita fikirkan mungkin sekali TELAH dicipta oleh orang Jepun.

Inilah baru dinamakan sebagai peneraju. Mereka inovatif dan berani untuk mencipta sesuatu yang baru. Lebih membanggakan, kebanyakan daripada ciptaan tersebut menemui kejayaan.

Sut robot yang membantu orang kurang upaya berjalan.

 

IKLAN

03

Budaya Kaizen

Mesti ada di kalangan korang yang akan mendakwa budaya kerja di Jepun ni macam ‘nak mati’. Kerja tak ingat dunia, keluarga dan yang sewaktu dengannya. Sebenarnya itu tidak benar. Budaya kerja ‘nak mati’ itu hanya bergantung kepada individu.

Majoriti pekerja dan pelajar di sana mengamalkan budaya Kaizen di mana setiap department dalam sesebuah syarikat atau institusi akan melakukan kerja sebagai usaha berpasukan atau team effort. Ini bagi meningkatkan produktiviti dari semua sudut serta bagus untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

 

04

Pantang Kalau…

Dekad Malaysia pun ada 3 je jenis tong kitar semula.

 

IKLAN

Ada dua perkara yang paling pantang dilihat oleh orang Jepun iaitu masalah kebersihan dan masalah lewat. Ironinya, dua perkara ini juga adalah antara masalah yang paling kritikal di kalangan kita, rakyat Malaysia.

Sebagai contoh, perkhidmatan awam di Jepun akan sentiasa tiba pada waktu yang ditetapkan. Memang jarang mereka terlambat dan jika itu berlaku, konduktor bus atau kereta api akan serta-merta meminta maaf dan mengeluarkan ‘memo lambat’ untuk penumpang tunjukkan kepada bos dan pensyarah mereka.

Korang pun mesti pernah dengan tentang kes kereta api Jepun yang tercepat bergerak untuk 20 saat kan? Itu pun menjadi isu! Ia menunjukkan bahawa orang Jepun memang merupakan rakyat yang mementingkan punctuality.

Isu kereta api tercepat.

 

05

Walaupun maju ke hadapan..

Rakyat Jepun tak pernah melupakan budaya dan asal usul mereka. Tatkala mereka mempelopori teknologi moden, Jepun sangat menghargai dan mengamalkan kebudayaan dan tradisi mereka. Somehow, mereka boleh mengimbangi kedua-duanya, antara yang moden dan tradisional.

Kalau kita, memang lupalah dengan tradisi jika sudah lama menetap di bandar.

 

Tak salah kalau kita nak mencuba sifat-sifat orang Jepun ni.

Tak mustahil, Malaysia boleh menjadi seperti mereka satu hari nanti.