Sumber Foto: The Peephole (Filem)

 

Sejak kebelakangan ini, ada beberapa insiden misteri telah dilaporkan berlaku di beberapa buah negeri.

Jika pada bulan November lalu, laman media sosial kecoh sebentar dengan misteri pintu diketuk di Sabak Bernam. Kini, ramai yang sedang memperkatakan mengenai kejadian seakan sama di Melaka, Negeri Sembilan dan Johor pula.

Persoalannya, adakah insiden misteri ini berkaitan dengan kehadiran makhluk halus di rumah kita? Kami senaraikan 6 insiden yang selalu berlaku di Malaysia dan menurut cerita yang selalu disampaikan oleh masyarakat kita, besar kemungkinan ia disebabkan oleh mahkluk halus.

 

01

Tanda yang paling ‘popular’ di Malaysia ini tentulah gangguan bunyi. Jika pada awal minggu ini tular kisah pintu ‘sliding’ di beberapa buah kediaman dekat Johor yang digegarkan tanpa kelibat sesiapa.

Kita juga familiar dengan gangguan bunyi lain seperti bunyi kerusi ataupun apa-apa jenis perabot ditarik, bunyi papan kekunci ditekan, bunyi ketukan pada pintu atau mej dan macam-macam bunyi lain.

 

02

Bercakap mengenai bunyi, satu lagi bunyi ‘popular’ adalah apabila biji guli terjatuh pada lantai secara tiba-tiba. Ada yang mendakwa ia adalah gangguan oleh ‘si kecil’ yang tidak dapat kita lihat.

IKLAN

Namun menurut satu laporan, kejadian ‘bunyi guli’ ini sebenarnya tidak ada kena mengena pun dengan – well – guli. Sebaliknya, ia mungkin datang daripada paip air di rumah korang. Kejadian ini dikenali sebagai Hydraulic Shock di mana aliran air secara tiba-tiba terpotong.

 

03

Ramai yang pernah mengalami perubahan suhu pada badan dan di sekeliling ruang tersebut sehingga kita merasa rimas.

Kadangkala mereka akan merasa panas walaupun hakikatnya hari sedang hujan di luar. Kadangkala, ada yang merasa sejuk ibarat memasang pendingin hawa.

 

IKLAN

04

Tiba-tiba diri merasa takut walaupun menetap di rumah milik sendiri. Tanpa sebab, seseorang akan merasa seakan-akan diri mereka diperhatikan walaupun tinggal bersendirian d rumah.

6 Insiden Jika Nak Tahu Rumah ‘Dikunjungi’ Makhluk Halus
Sumber Foto: FX American Horror Story

 

05

Walaupun tidak ramai yang mengalami tanda ini, namun ada yang pernah mendakwa terjadi kepada mereka. Masakan yang baru saja siap dihidang akan mudah bertukar basi.

Sebab itulah orang tua-tua selalu berpesan untuk menutup makanan dengan tudung saji. Ia bukan saja demi mengelakkan lalat hinggap ke atas juadah tetapi juga untuk menghalang ‘ia’ melakukan sesuatu terhadap makanan tersebut.

 

IKLAN

06

Insiden ini berkait rapat dengan makhluk halus bernama toyol. Jangan memandang remeh sekiranya harta benda ataupun wang Ringgit di rumah sering hilang tanpa bayang. Kita selalu terfikir kita tersalah letak barangan berharga itu. Namun ia mungkin sekali kerja ‘si dia’.

*

Ada beberapa lagi tanda-tanda lain yang selalu disebut dan disampaikan dari generasi ke generasi. Antaranya termasuklah badan ditindih, anak kecil atau bayi dalam rumah tersebut menangis dan sukar untuk ditenteramkan dan rumah selalu terasa berdebu walaupun telah dikemaskan.

Apapun, seperti yang selalu diingatkan oleh para penceramah, makhluk halus juga merupakan makhluk Allah SWT. Selalunya, ketakutan yang melanda kita adalah berpunca daripada psikologi diri sendiri.

Jika kita terlalu mengikutkan perasaan dan tidak dapat membuang idea yang bukan-bukan daripada minda sendiri, risiko untuk kita diganggu oleh makhluk yang kita takuti itu akan bertambah. Wallahualam.

Apa yang harus kita lakukan adalah untuk mengimarahkan rumah sendiri dengan amalan soleh. Amalkan sembahyang berjemaah dengan isi rumah, perbanyakkan bacaan al-Quran, amalkan bacaan 3 Qul pada setiap hari dan jagalah kebersihan rumah terutamanya di kawasan yang kotor seperti bilik mandi.

ARTIKEL BERKAITAN Pengamal Perubatan Kongsi Ilmu Pagar Rumah 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI