5 Sebab Couple Bersatu Kembali, Adakah Sebab Tak Boleh Move On?

705

 

Media sosial kembali hangat apabila selebriti Bella Astillah dan bekas suaminya, Aliff Aziz memuat naik sesi live di Instagram bersama semalam.

 

Umum tahu bagaimana perjalanan hubungan mereka yang selalu teruji sehinggakan Aliff melafazkan penceraian terhadap wanita berusia 25 tahun itu.

Jadi apabila video tersebut tular di kalangan netizen, ramai yang mempersoalkan mengapa Bella masih terbuka hati untuk cuba melayan Aliff di hadapan ribuan penonton di Instagram.

 Ada yang memberi komen pedas seperti, “Kenapa bertindak bodoh, Bella?” dan “Mereka adalah pasangan bercerai paling teruk pernah saya kenal.” Amboi, mulut..

REMAJA enggan mengulas lanjut mengenai status hubungan Bella dan Aliff. Namun, situasi pasangan yang cuba berbaik semula ini bukan situasi baru. Ia selalu berlaku, mungkin disebabkan oleh 5 sebab ini.

 

01

Matang Selari Dengan Usia

Okay, ini satu fakta saintifik untuk korang hadam.

Sesiapa yang belum berusia 25 tahun didapati sukar mengawal emosi dan reaksi balas disebabkan satu perkara, frontal lobe. Ia adalah satu bahagian di dalam otak yang akan berkembang sehingga usia 25 tahun. Itulah bahagian yang mengawal emosi dan personaliti manusia.

Tak hairanlah apabila remaja terlalu mudah putuskan hubungan ketika bergaduh dengan pasangan dan menyesal tak lama. Ini kerana remaja memerlukan masa untuk meredakan emosi dan kemarahan.

Sekali dah naik angin, memang kita senang nak cakap lepas je. Bila sudah menyesal, kita merayu untuk kembali bersama. Tipikal.

Apabila seseorang itu sudah lebih berusia; secara automatik dia boleh mengawal emosi dan berfikir secara logik. Mungkin juga korang yang kini semakin matang akan kembali bersama..

 

02

Masih Terikat Di Media Sosial

Wujudnya akaun seperti Facebook, Snapchat dan Instagram menyukarkan seseorang  untuk melupakan ex kecualilah korang bertindak untuk block mereka.

Perhatikan jika si dia masih belum memadamkan gambar korang bersama atau belum unfollow korang lagi, besar kemungkinan perasaan sayang itu masih ada padanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Happy National Single Day! 5 Kelebihan Yang Kamu Saja Rasa

 

03

Keadaan Sudah Berubah

Pernah dengar alasan, “Itu dia yang dulu, sekarang keadaan dah berubah” ?

Dengar macam klise tetapi alasan itu sebenarnya relevan dan boleh menentukan jika pasangan itu akan kembali bersama.

Ada yang dahulunya terpaksa putus kerana keadaan yang tidak mengizinkan seperti jarak jauh (belajar di negeri lain atau di luar negara). Atau mungkin hubungan dihalang oleh keluarga kerana masih terlalu muda untuk bercinta.

Bukannya korang tak saling menyukai antara satu sama lain, cuma dulu masanya tidak tepat untuk bercinta. Kini setelah beberapa tahun berlalu, mungkin ~ repeat after us ~ “keadaan sudah berubah” dan mungkin inilah waktu terbaik untuk meneruskan hubungan.

 

04

Dia Sudah Tahu Baik Buruk Kamu

Dulu sewaktu bercinta, korang rasakan tiada siapa yang boleh menyayangi korang sebaik si dia.

Semasa bercinta, masing-masing sudah mengetahui sisi baik pasangan. Bila sudah putus, sisi buruk pula yang terserlah. Ini bermakna tiada rahsia yang tinggal, baik buruk pasangan semua sudah terserlah. Itulah fasa saling mengenali pasangan.

Sekarang sepatutnya korang berdua lebih mudah untuk mengendalikan hubungan ini jika berhasrat untuk kembali bersama. You guys have been through a lot, it is hard to fail this relationship.

 

05

Takut Keseorangan

Bukannya korang manja, bukannya tak boleh berdikari.

Cuma korang ada rasa takut jika end up keseorangan. Normal lah bagi kita untuk merasa lonely. Setelah sekian lama ada pasangan untuk meluahkan perasaan dan bermanja, sekarang korang tinggal seorang diri.

BUT, jangan sesekali cuba untuk kembali bersama hanya disebabkan korang rasa keseorang. Ia tidak adil bagi pasangan. Why not ‘buang’ rasa keseorangan itu dengan  bergaul dengan kawan dan mengisi masa lapang dengan aktiviti berfaedah.

HANYA JIKA korang berdua yang merasakan wajar untuk memberi hubungan itu peluang kedua, barulah kembali bersama.

 

Apa pendapat korang? Okay ke kalau get back together dan berapa banyak chance boleh kita beri kepada pasangan?

*

HEY GIRLS, WE’RE BACK!