Happy National Single Day! 5 Kelebihan Yang Kamu Saja Rasakan

2033

 

Bagi yang masih single tu, hari ini adalah hari sambutan untuk korang!

 

Pada tarikh 22 November setiap tahun, Happy National Single Day diraikan secara menyeluruh di Amerika Syarikat. Di negara itu saja, seramai 110.6 juta rakyat mereka masih bujang dan tidak mempunyai pasangan.

Ramai yang bertanya, jika terdapat ramai orang bujang seperti itu, mengapa mereka masih tidak dapat mencari pasangan? Well, kami tak mempunyai jawapan untuk persoalan itu. Tetapi yang pasti, tak semua orang sudah bersedian untuk menjalani hubungan cinta.

Kenapa perlu paksa diri kalau rasa masih belum bersedia untuk memberi komitmen kepada seseorang, betul tak?

Sesetengah orang lebih selesa single kerana mereka ingin fokus kepada kerja, pelajaran dan malah terhadap keluarga sendiri. Dah-dah, jangan sedih jika korang masih single. Ini 5 kelebihan yang hanya korang saja dapat rasakan.

 

01

Boleh Ke Mana-Mana Saja Dengan Bebas

Remaja yang sudah mempunyai pasangan selalu perlu meminta izin sebelum pergi ke mana-mana. Cuba bayangkan jika korang tiba-tiba memberitahunya korang sedang bercuti di negara lain. Tak pula di meletup dengar..iyalah, dia akan risau dengan keadaan korang.

Berbeza dengan orang single mereka bebas melakukan apa-apa saja. Nak ke manapun, tak perlu fikir panjang. Book tiket, terus terbang!

 

02

Boleh Berkenalan Tanpa Had

Let’s face it, semua orang suka tengok berkawan dengan seramai mungkin remaja lain, tidak kiralah lelaki atau perempuan. Dan tidak semua orang yang mempunyai pasangan boleh terima jika buah hatinya berkenalan dengan lelaki atau perempuan lain di media sosial ataupun di luar.

Lebih parah jika pasangan itu seorang yang insecure dan cemburu buta!

ARTIKEL BERKENAAN: 7 Tanda Jodoh Serasi Atau Tidak Menurut Ustazah Siti Nor Bahyah

03

Mampu Berdikari

Okay, kami tak bermaksud mereka yang sudah berpasangan itu tidak mampu berdikari jika pasangan tiada. Tapi, pernah tak korang melalui masa yang menyukarkan selepas putus cinta? Seminggu lamanya kamu rasa tak berdaya dan lemah, sounds familiar?

Cinta merupakan satu ‘kuasa’ yang boleh menjadi sumber kekuatan dan juga kemusnahan. Bila sudah lama berpasangan segala perkara dilakukan bersama dan selalunya bergantung di antara satu sama lain. Berbeza dengan remaja yang single, mereka mampu berdikari untuk bergerak bersendirian.

 

04

Ada Masa Untuk Rakan-Rakan

Inilah lumrah bagi mereka yang sudah berpasangan.

Bila bercinta hubungan kamu dengan rakan-rakan lain sedikit sebanyak akan berubah. Kamu akan lebih banyak luangkan masa bersama pasangan. Lama-kelamaan mungkin kamu pun sudah tidak mempunyai masa untuk berjumpa dengan kawan-kawan. Bagi remaja single ini bukan satu isu langsung.

 

05

Duit Kamu Hak Kamu

Pernah tak korang dengar rakan yang sudah berpunya mempunyai isu kewangan dengan pasangannya. Mereka bukannya tidak cukup duit, tetapi mereka selalu tersepit dengan cara bagaimana untuk menentukan siapakah yang seharusnya membayar untuk makan, membeli tiket wayang, berapa yang harus mereka laburkan untuk membeli hadiah untuk si dia dan macam-macam lagi.

Berbeza dengan remaja single yang tidak berdepan masalah itu. Apa saja kos yang dilakukan bersama rakan-rakannya akan dibahagikan sama rata. Sekiranya mereka mempunyai impian membeli barang idaman atau ingin ke sesebuah negara, mereka hanya perlu fikirkan kos tersebut seorang diri.

*

HEY GIRLS, WE’RE BACK