Foto: Redaksi.com

Ramai yang menganggap nak menyimpan duit ini bukan sesuatu yang senang, lebih-lebih lagi jika mereka tidak mempunyai pendapatan yang tinggi.

Nah, jangan jadikan alasan gaji kecil tidak boleh nak menyimpan duit kerana sebenarnya ada banyak cara yang korang boleh cuba, mengikut kemampuan masing-masing.

Macam mana nak buat? Jom kita ikut style simpanan duit seperti berikut:

1. Tabung auto deduction

5 Cara Kreatif Simpan Duit Ikut Kemampuan, Cukup Masa Hasilnya Lumayan
Foto: Twitter

Teknik ini sesuai untuk korang yang rasa susah sangat nak menyimpan atau tidak berdisiplin. Sejumlah wang akan ditolak menerusi arahan pemotongan automatik untuk simpanan. Korang juga boleh tetapkan tarikh untuk melakukan auto deduction. Digalakkan untuk terus auto deduct apabila gaji masuk ke dalam akaun.

Selain itu, korang juga boleh membuka dua akaun simpanan. Satu untuk menerima gaji dan satu lagi sebagai akaun simpanan. Jadi, bila gaji dah masuk bolehlah buat auto deduction daripada akaun gaji dan transfer ke akaun simpanan.

IKLAN

2. Tabung RM5

5 Cara Kreatif Simpan Duit Ikut Kemampuan, Cukup Masa Hasilnya Lumayan
Foto: FMT

Ramai yang sudah mencuba teknik ini dan nyata ia memang berkesan. Setiap kali korang ada duit RM5, terus diasingkan dan dimasukkan ke dalam tabung. Teknik ini juga boleh dilakukan untuk menyimpan duit RM10, RM20 atau RM50.

Tapi kenapa RM5? Sebab ia satu jumlah yang kecil dan mudah untuk korang asingkan untuk membuat simpanan. Tidaklah rasa terbeban sangat.

3. Tabung duit ganjil

5 Cara Kreatif Simpan Duit Ikut Kemampuan, Cukup Masa Hasilnya Lumayan
Foto: Daily Rakyat

Korang juga boleh cuba menyimpan duit kertas seperti RM1, RM5 atau RM20. Apabila ada wang kertas seperti RM1, RM5 dan RM20, terus asingkan dan masuk ke dalam tabung. Tetapkan tempoh bulan untuk menyimpan. Boleh cuba untuk sebulan terlebih dulu.

IKLAN

4. Tabung duit syiling

5 Cara Kreatif Simpan Duit Ikut Kemampuan, Cukup Masa Hasilnya Lumayan
Foto: Michael Longmire @f7photo

Teknik ini telah digunakan oleh kebanyakan orang sejak mereka kecil lagi. Ada yang mengumpul syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen, malah ada juga yang memang akan memasukkan terus syiling yang diterima ke dalam tabung.

Bayangkan jika konsisten menyimpan dalam tempoh masa yang lama, hasilnya juga lumayan tau!

IKLAN

5. Beri pada orang lain untuk simpanan

Kalau nak guna teknik ini, pastikan korang memilih individu yang boleh dipercayai seperti ahli keluarga atau suami/isteri. Setiap bulan, asingkan amaun yang ingin disimpan. Jika duit kita ada pada orang lain, tidaklah sewenangnya untuk dibelanjakan.

So, macam mana guys? Rasanya cara-cara yang dikongsi ini adalah yang paling mudah untuk dibuat. Kalau tak dapat simpan banyak, sikit pun jadilah buat duit waktu ‘kecemasan’. Jangan nanti sekiranya berlaku kecemasan, tiada langsung wang simpanan untuk digunakan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI