Semestinya, barisan frontliner petugas perubatan dan keselamatan antara individu yang bertungkus lumus memberikan khidmat bakti terbaik melawan Covid-19 di negara kita.

5 Bulan “Berperang” Dengan Covid-19, KKM Beri “Time Off” Pada Frontliner

Terbaru, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengumumkan berita gembira buat petugas KKM dalam Sidang Media Perkembangan Covid-19 hari ini.

Selepas beberapa bulan berkhidmat tanpa henti bagi mengawal pendemik ini, frontliner akan diberikan cuti secara bergilir-gilir bermula minggu hadapan.

5 Bulan “Berperang” Dengan Covid-19, KKM Beri “Time Off” Pada Frontliner

“Mungkin dalam masa ini kita akan menggunakan seminggu dua untuk kita memberi ‘time off’ kepada warga kerja KKM secara bergilir-gilir.”

IKLAN

Perkara tersebut disampaikan bagi memberikan masa untuk frontliner berehat sebentar dan memulihkan semangat masing-masing selepas bertungkus-lumus selama hampir 5 bulan.

5 Bulan “Berperang” Dengan Covid-19, KKM Beri “Time Off” Pada Frontliner

“Kita di KKM bekerja siang malam tak berhenti sejak lima bulan, tidak kenal hari minggu dan hari bekerja.”

Penurunan Kes 

IKLAN

Pengumuman tersebut dilakukan selepas melihat keadaan terkini yang semakin baik dan kes positif Covid-19 di Malaysia juga semakin menurun.

“Apa yang pasti hari ini kita nampak keputusan dan hasil daripada pengorbanan kita, kes semakin berkurangan. Penggunaan wad dan ICU (Unit Rawatan Rapi) juga semakin berkurangan.”

5 Bulan “Berperang” Dengan Covid-19, KKM Beri “Time Off” Pada Frontliner

IKLAN

Berita tersebut sudah tentu memberikan sinar kegembiraan buat para barisan hadapan yang pastinya lelah dalam menangani Covid-19 ini.

Sidang Media: Perkembangan COVID-19 Di Malaysia

Sidang media oleh YBhg. Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia berkenaan perkembangan terkini COVID-19 di Malaysia

Posted by KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA on Tuesday, 5 May 2020

Cuti yang diberikan sudah tentu dapat meneutralkan kembali semangat juang mereka agar dapat kembali bertugas dengan lebih dedikasi selepas kembalinya dari bercuti.

Memang wajar frontliner dan wira tak didendang kita ini diberikan cuti setelah berhempas pulas menagani pandemik membawa maut ini.

Sumber : KKM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI