Dah ada ke yang mula merancang untuk bercuti tahun 2023?

Sejak virus pandemik COVID-19 menyerang bumi, antara industri yang sangat terkesan akibat pandemik ini ialah industri pelancongan.

3 Tahun Lagi Dijangka Bebas Travel Seperti Biasa, Tahun 2023 Paling Selamat

Syarikat penerbangan yang biasanya sibuk kini mengalami impak yang sama sehingga mereka yang bekerja dalam sektor ini terpaksa dipotong gaji dan ada juga dibuang pekerjaan kerana kesan kelembapan ekonomi atau penutupan disebabkan wabak ini.

Menurut satu kajian yang dijalankan oleh LuggageHero mendapati bahawa kebanyakan orang akan memilih untuk melancong dalam negara, pilih destinasi yang dekat dan hanya dalam waktu yang singkat.

3 Tahun Lagi Dijangka Bebas Travel Seperti Biasa, Tahun 2023 Paling Selamat
Malaysia Airlines is on standby at KLIA to mobilise medical staff and professionals across the country. — AZHAR MAHFOF/The Star (25/3/2020)

Manakala, Atmosphere Research Group (ARG) yang merupakan pakar pelancongan global mengatakan bahawa industri pelancongan akan pulih sedikit demi sedikit dalam masa 2 tahun selepas COVID-19 diisytiharkan di bawah kawalan.

IKLAN

Tidak pasti sama ada proses pemulihan akan bermula selepas COVID-19 di bawah kawalan dengan kadar jangkitan COVID-19 tiada lagi atau ketika vaksin berjaya dihasilkan dan tersedia di mana-mana.

Anggaran tempoh pemulihan

Kemungkinan penularan wabak COVID-19 akan terkawal pada penghujung tahun 2020 dan dalam tempoh 6 hingga 9 bulan pertama diramalkan kumpulan pertama yang akan memulakan langkah meneroka semula dunia dikenali sebagai ‘tiptoe traveller’.

IKLAN

Golongan ini adalah terdiri daripada mereka yang memulakan perjalanan atas urusan perniagaan dan juga melibatkan perjalanan peribadi serta percutian. Kemudian, dalam tempoh 8 hingga 16 bulan pula akan berlaku gelombang ‘perintis’.

3 Tahun Lagi Dijangka Bebas Travel Seperti Biasa, Tahun 2023 Paling Selamat

Bagi golongan ini, mereka akan memulakan perjalanan perniagaan bersama penumpang kerap serta diramalkan akan membuat perjalanan antarabangsa berjarak sederhana. Bagi tempoh 12 hingga 18 bulan kemudian, industri pelancongan yang melibatkan penerbangan, perhotelan dan banyak lagi akan mula sibuk.

IKLAN

Ketika ini, golongan ‘fast follower’ akan mula menerokai semula dunia dan sebahagian besar industri akan kembali hampir seperti sebelum berlakunya penularan wabak COVID-19.

24 bulan selepas COVID-19 berjaya dikawal, ARG menjangkakan bahawa industri pelancongan akan kembali pulih. Pastinya industri pelancongan terkesan berikutan penularan wabak COVID-19 ini dan memerlukan masa untuk pulih seperti sedia kala.

So kalau nak siapa nak ‘book’ tiket flight tu, sila fikir betul-betul tarikh yang sesuai dan buat perancangan bijak. Takut nanti ‘burn’ lagi tiket travel korang tu. 

Sumber: Executive Traveller

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI