Ingatkan kejadian seperti ini tidak akan berlaku dalam era Malaysia Baharu.

 

But yea, hold habits are just hard to get rid off.

Hari ini, sebuah video bertukar viral di media sosial apabila ramai netizen mengecam tindakan 2 buah milik VIP memotong barisan yang sah-sah sesak teruk. Kejadian dipercayai berlaku di Jalan Sultan Ismail pada waktu puncak di mana warga kota dalam perjalan pulang dari pejabat.

Namun, 2 buah kereta VIP yang diiringi beberapa polis trafik dilihat terang-terangan cuba juga untuk bergegas walaupun akhirnya tersangkut juga di dalam jammed.

Lebih mengecewakan apabila seorang polis trafik menggesa sebuah kereta SUV untuk beralih ke laluan lain, hanya demi memberikan ruang kereta VIP menghimpit masuk.

IKLAN

 


Dalam ruangan komen kami, ramai bertanya adakah wajib bagi rakyat marhaen seperti kita memberikan laluan kepada golongan VIP? (ambulans, BOMBA, polis dan pihak berkuasa lain tidak termasuk di dalam golongan VIP).

Menurut pakar perundangan, Datuk Jahaberdeen Mohamad Yunos dalam kenyataan beliau kepada Paul Tan berkata, jawapannya adalah TIDAK. Ini kerana tiada akta yang memerlukan pengguna jalan raya memberi laluan kepada konvoi VIP di atas jalan. Bagaimanapun, setiap situasi perlu diteliti terlebih dahulu.

 

Viral Kereta VIP Cuba Potong Barisan – Wajib Ke Mereka Diberi Laluan?

IKLAN

 

“Jika VIP itu perlu ke mesyuarat penting dan pengguna jalan tak memberi laluan, then yes, pihak berkuasa boleh mendesak dia untuk ke tepi. Jika VIP itu tidak mempunyai kepentingan, kita tak wajib memberikan laluan.”

 

* * * * *

IKLAN

 

Call us stubborn. Tapi tak kiralah apa jua alasan yang diberi, kami di REMAJA percaya ada lagi cara alternatif – seperti mengambil laluan lain atau mengatur jadual perjalanan lebih awal.

 

Viral Kereta VIP Cuba Potong Barisan – Wajib Ke Mereka Diberi Laluan?
Betul tak?

 

That is just disappointing, to be honest. Jalan Sultan Ismail kot, obviously-lah jammed.

Apa pendapat korang?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI