Peluang untuk menunaikan ibadah Haji sentiasa disemat dalam hati setiap umat Islam. Digambarkan sebagai peluang sekali seumur hidup, sama ada kita dapat menjejakkan kaki ke sana pada usia muda mahupun tua bergantung kepada ketentuan Ilahi dan tentunya, usaha kita sendiri.

Bersempena ketibaan kumpulan terawal jemaah Malaysia yang telahpun tiba di tanah suci, penulis berkesempatan untuk berhubung dengan salah seorang jemaah muda yang kini telahpun berada di Madinah Al-Munawarah. Pemuda bernama Muhammad Fakhrul Syakirin Bin Noor Azam sedikit sebanyak telah berkongsi pengalaman awalnya bersama-sama jemaah lain yang kini setia menjadi teman menjalani ibadah serta melakukan rutin harian lain di sana.

3 Kali Peluang Tunaikan Haji Terpaksa Dilepaskan, Pemuda Ini Antara Jemaah Malaysia Termuda & Terawal Tiba
Pengalaman menjejakkan kaki di Masjid Al-Nabawi buat kali pertama memberikan perasaan istimewa buat Syakirin.

Memasuki usia 26 tahun pada 2022, Syakirin rupa-rupanya pernah menerima jemputan untuk menunaikan Haji seawal usia 17 tahun. Begitupun disebabkan beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan, Syakirin terpaksa melupakan sebentar impian tersebut walaupun peluang sedemikian tidak selalunya hadir kepada mana-mana individu.

“Ya, pada usia 17 tahun, saya telahpun mendapat tawaran menunaikan Haji tetapi perancangan itu tertangguh disebabkan perlu fokus kepada peperiksaan SPM.

“Sekali lagi, peluang tunaikan Haji hadir sewaktu saya melanjutkan pengajian di peringkat sarjana muda. Saya menerima surat tawaran ketika berada di tahun terakhir belajar namun tawaran diterima pada saat-saat akhir sehinggakan saya tidak sempat untuk mengikuti kursus Haji.

“Sama jugalah dengan keluarga saya yang tidak mengetahui tawaran yang mereka terima dengan lebih awal. Setelah berbincang dengan keluarga, saya putuskan untuk sekali lagi menangguhnya memandangkan saya tidak sempat mengikuti kursus Haji. Malah saya juga belum melakukan persiapan mencukupi dari segi barang-barang yang perlu dibawa ke sana.

“Alhamdulillah, pada tahun 2020 nama saya ‘naik’ sekali lagi selepas saya selesai mengikuti kursus. Cuma, impian tersebut perlu ditangguh lagi atas faktor pandemik Covid-19.

“Kiranya, jemputan pada tahun 2022 ini adalah jemputan keempat untuk saya tunaikan ibadah Haji dan kesempatan ini tidak saya sia-siakan untuk menunaikannya. Tentunya, saya ucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana saya menjadi di antara insan terpilih untuk menunaikan Haji pada tahun ini,” ulasnya kepada penulis menerusi mesej pesanan dari tanah suci.

IKLAN
3 Kali Peluang Tunaikan Haji Terpaksa Dilepaskan, Pemuda Ini Antara Jemaah Malaysia Termuda & Terawal Tiba
Pemandangan hadapan Masjid Al-Nabawi menjadi salah satu foto kiriman Syakirin dari tanah suci.

3 Kali Peluang Tunaikan Haji Terpaksa Dilepaskan, Pemuda Ini Antara Jemaah Malaysia Termuda & Terawal Tiba

 

Umur Muda Bukan Satu Halangan

Saban tahun, semakin ramai anak muda yang mulai memilih untuk menjejakkan kaki ke tanah suci pada usia muda. Jika bukan peluang menunaikan Haji yang menjengah terlebih dahulu, maka peluang menunaikan Umrah akan dikejar mereka.

Jika dahulunya, rukun Islam kelima ini rata-rata dikaitkan dengan golongan yang lebih berusia atas faktor kewangan yang sudahpun stabil, masa yang lebih terluang dan atas faktor keikhlasan hati untuk ke sana. Namun kini, ramai anak muda yang mulai terbuka hati untuk ke sana lebih awal memandangkan kudrat tenaga fizikal mereka yang masih mantap untuk mengerjakan ibadah di sana. Bukan setakat itu, kini pelbagai informasi mudah untuk mereka perolehi berkaitan ibadah Haji lalu membuatkan proses melengkapi diri dengan segala persediaan mental lebih pantas.

Buat Syakirin, umur adalah sekadar angka apabila bercakap mengenai ibadah Haji. Segala-galanya ibarat sudahpun ditentukan dengan lebih awal oleh Ilahi dan seruan yang diterima tidak mengira peringkat usia. Selagi sudah sudah mengikuti kursus dan memahami bagaimana melaksanakan ibadah, sesiapa saja akan bersedia untuk mengerjakannya.

3 Kali Peluang Tunaikan Haji Terpaksa Dilepaskan, Pemuda Ini Antara Jemaah Malaysia Termuda & Terawal Tiba

IKLAN

“Mengapa saya memilih untuk tunaikan Haji pada usia semuda ini? Saya fikir, peluang hanya datang sekali saja dalam hidup dan kita tidak tahu bila kita akan ‘dijemput’ ke sini. Tanpa rasa teragak-agak, saya terus menerima peluang tersebut.

Excited itu tentulah ada tetapi pada masa yang sama saya tidak nafikan timbul sedikit rasa nervous kerana ini adalah kali pertama saya berada di luar negara dan tidak biasa dengan persekitarannya. Alhamdulillah, selama saya di sini orangnya ramah malah baik budi pekertinya.

“Rakan-rakan sebilik saya seramai empat orang semasa ditempatkan di hotel Saja Al Madinah juga baik malah peramah, dua dewasa dan dua lagi lebih kurang sebaya usia belia seperti saya. Satu lagi hotel yang menempatkan jemaah Malaysia adalah di Hotel Mövenpick, Madinah.

“Setakat ini, jemaah Malaysia yang telah sempat saya temui semuanya berada dalam keadaan baik dan tidak sabar untuk menunaikan Haji. Jemaah muda juga agak ramai,” katanya.

3 Kali Peluang Tunaikan Haji Terpaksa Dilepaskan, Pemuda Ini Antara Jemaah Malaysia Termuda & Terawal Tiba
Setakat minggu lalu, Syakirin masih berada di Madinah dan berkesempatan untuk melawat beberapa tempat bersejarah seperti Makam Nabi, Masjid Quba’ dan Bukit Uhud. Kesemua itu merupakan pengalaman yang amat berharga untuk dia dan rakan jemaah di sana.

“Di sini, saya dan rakan sebilik membantu satu sama lain bagi urusan ke masjid Nabawi, ke kafe, menziarahi makan Nabi Muhammad SAW.. semua dilakukan bersama-sama. Rasa nervous yang saya rasakan pada awalnya terus bertukar tenang, nyaman dan saya mudah menikmatinya. Kredit harus saya berikan kepada pihak Tabung Haji kerana mereka telah menyusun tentatif program dengan baik seperti lawatan ke tempat-tempat bersejarah, memberi peluang kami solat di Raudhah dan melawat perkuburan Baqi’ (tempat bersemadinya 10,000 keluarga dan sahabat Nabi Muhammad SAW). Kakitangan Tabung Haji juga akan stand by selama 24 jam sekiranya kami memerlukan bantuan dan nasihat mereka,” katanya.

IKLAN

 

Perubahan Kursus Haji 

Biarpun tanah suci kini sudahpun mula dibuka kepada pengunjung luar untuk mengerjakan ibadah Umrah dan Haji, ketetapan prosedur operasi standard khabarnya masih dilaksanakan sebagai langkah-langkah pencegahan wabak COVID-19.

Begitu juga dengan proses kursus Haji yang ditetapkan ke atas semua jemaah Malaysia sebelum bertolak ke sana. Kongsi Syakirin, prosesnya kini melibatkan sesi dalam talian dan juga sesi bersemuka.

“Apabila pandemik COVID-19 memberi kesan kepada kita semua pada tahun 2020, kursus Haji asas yang biasanya dilakukan secara face to face telah berubah menjadi sesi dalam talian. Tapi apabila semakin menghampiri detik ke sana, sebuah kursus Haji Planner telah diadakan secara bersemuka di Masjid Negeri (Shah Alam) bersama ramai jemaah dari Selangor yang lain. Saya juga sempat menyertai jemaah lain di sana pada waktu itu,” katanya yang tidak lama lagi akan bertolak ke kota Mekah pula. Penulis pasti pengalaman tersebut tidak akan dilupakan olehnya sampai bila-bila.

“Kepada keluarga saya di Malaysia terutamanya ibunda dan ayah saya, adik-beradik saya; saya harapkan agar mereka berada dalam keadaan sihat belaka. Saya juga ingin sampaikan salam saya kepada rakan-rakan sepejabat di Unit Integriti Kementerian Dalam Negeri, rakan-rakan Food Panda Crew. Saya doakan agar kalian diberikan peluang untuk menunaikan ibadah Haji dan Umrah pada tahun hadapan. InsyaAllah,” simpul Syakirin.

Pada kesempatan ini, REMAJA turut mendoakan agar kebajikan dan kesihatan jemaah muda ini dipermudahkan di sana. Semoga Allah SWT mengurniakan Haji mabrur buatnya dan jemaah Malaysia yang lain di sana, InsyaAllah.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI