Sekitar lewat 1990-an hingga pertengahan 2000-an, anda pasti cukup kenal dengan personaliti televisyen popular, Steve Irwin.

Terkenal menerusi rancangan televisyen The Crocodile Hunter, Steve yang merupakan seorang ahli zoologi meninggal dunia pada tahun 2007 akibat tikaman diserang ikan pari ketika melakukan penggambaran.

Kejadian malang itu berlaku di kawasan terumbu karang besar Australia. Kematian beliau mengejutkan para peminat dan juga pencinta haiwan seluruh dunia. Legasi yang ditinggalkan beliau cukup membwa impak sehinggakan satu asteroid telah dinamakan sempena memperingati personaliti popular ini.

Setelah Ayah Meninggal Dunia Diserang Ikan Pari. Robert Irwin Meneruskan Legasi Didik Masyarakat Tentang Haiwan
Bersama ibu dan kakaknya.
Setelah Ayah Meninggal Dunia Diserang Ikan Pari. Robert Irwin Meneruskan Legasi Didik Masyarakat Tentang Haiwan
Ketika kecil bersama mendiang ayahnya.

Selepas kematian Steve Irwin, isteri dan dua orang anak mereka meneruskan legasi tersebut.

IKLAN

Anak terunanya, Robert Irwin kini berusia 18 tahun dan saling tidak tumpah seperti ayahnya. Dilahirkan pada tahun 2003, Robert bersama-sama ibunya, Terri Irwin dan kakaknya, Bindi Irwin kini meneruskan kerjaya di Zoo Australia yang telah diasaskan oleh datuk mereka, Bob Irwin.

Setelah Ayah Meninggal Dunia Diserang Ikan Pari. Robert Irwin Meneruskan Legasi Didik Masyarakat Tentang HaiwanRobert yang merupakan bintang muda dalam dunia zoologi memiliki rancangan kendalian sendiri di saluran Animal Planet. Dia juga kerap diundang ke rancangan bual bicara terkenal seperti The Tonight Show with Jimmy Fallon untuk mendidik mengenai haiwan-haiwan eksotik.

IKLAN
Setelah Ayah Meninggal Dunia Diserang Ikan Pari. Robert Irwin Meneruskan Legasi Didik Masyarakat Tentang Haiwan
Gambar yang diambil menggunakan dron ini membawa tuah kepada Robert.

Selain berminat dalam dunia penjagaan dan pemuliharaan haiwan, Robert juga merupakan seorang jurugambar berbakat.

Buktinya, dia pernah memenangi anugerah Wildlife Photographer of The Year People’s Choice Award menerusi gambar berjudul ‘A Line of Fire’ yang diambilnya ketika kebakaran hutan di Australia tahun lalu.

IKLAN

Dalam satu hantaran di akaun Instagram, remaja kacak ini berkata, “Sangat mengagumkan apabila anda berupaya mencari minat anda, dan bagi saya perkara tersebut adalah fotografi.

“Saya sangat berharap dapat memberi inspirasi kepada satu perubahan positif di planet ini dengan berkongsi dunia semula jadi yang indah menggunakan kamera dan menggalakkan orang lain untuk bersama melakukan perubahan.”

Sumber gambar: Instagram Robert Irwin Photography