Seperti biasa, setiap bulan pastinya peminat K-Drama menantikan drama-drama terbaru yang bakal ditayangkan.

Untuk bulan Mei ini, khabarnya ada lebih kurang 10 siri K-Drama terbaru yang akan ditayangkan.

So, let’s check this out!

1. Going Out

10 Drama Korea Terbaru Yang Akan Ditayangkan Sepanjang Bulan Mei

Berbeza dengan siri K-Drama yang lain, Going Out merupakan drama pendek tvN yang hanya mempunyai dua episod sahaja. Dijadual tayangannya pada 4 Mei, A Night Out atau Going Out dibintangi oleh Han Hye Jin, Kim Tae Hoon dan juga Kim Mu Kyung.

Mengisahkan tentang Han Jung Eun yang telah mendirikan rumah tangga selama 14 tahun dengan Lee Woo Cheol dan dikurniakan seorang anak perempuan. Wool Cheol adalah seorang DJ di sebuah stesenr radio, sementara Jung Eun sibuk bekerja dan menguruskan rumah tangga serta anak perempuannya.

Suatu hari, ibu Jung Eun datang ke Seoul untuk membantu menjaga cucunya. Namun, keluarga mereka tiba-tiba mengalami sebuah tragedi dan mereka harus menghadapi kenyataan yang menakutkan.

2. Shall We Have Dinner Together?

Mengisahkan tentang Woo Do Hee, seorang wanita yang putus dengan kekasih yang masih dicintainya. Kim Hae Kyung, lelaki yang sudah penat untuk menjalinkan hubungan cinta. Mereka seorang yang suka makan, tetapi tidak suka pergi ke restoran secara bersendirian.

Suatu hari, ketika Hae Kyung dan Do Hee secara tidak sengaja bertemu di satu kedai makan, pelayan restoran tersebut menawarkan menu ‘couple’ dan menyuruh mereka untuk duduk bersama. Mereka pun buat seperti date makan malam bersama. Dari situlah hubungan persahabatan mulai terjalin.

IKLAN

3. Oh My Baby

Merupakan drama komedi romantis tvN yang dijadualkan tayang pada 6 Mei. Oh My Baby menceritakan tentang Jang Ha Ri, seorang workaholic yang tidak berminat untuk mencari pasangan walaupun sudah berusia.

Namun, dia berkeinginan untuk mempunyai anak, sehingga akhirnya Jang Ha Ri terlibat dengan tiga orang lelaki, iaitu Han Yi Sang seorang jurugambar bebas, Yoon Jae Young, doktor yang merupakan single parent dan Chong Kang Eu-Ddeum seorang pekerja junir di tempat Jang Ha Ri bekerja.

Bagaimana kisah selanjutnya, adakal Jang Ha Ri berjaya memiliki seorang anak? Nantikan drama lakonan Jang Na Ra, Park Byung Eun, Go Joon dan Jung Gun Joo ini.

4. Soul Mechanic

Berkisarkan tentang seorang psychiatrist bernama Lee Shi Joon yang bersemangat menjalankan tugasnya untuk membantu pesakit yang mempunyai masalah hidup. Manakala, Han Woo Joo adalah seorang pelakon muzikal yang sedang naik dan sangat mencintainya kerjanya itu.

IKLAN

Satu hari, Lee Shi Joon dan Han Woo Joo dipertemukan dalam hubungan yang unik dan heartwarming.

5. My Unfamiliar Family

Mengisahkan tentang anak-anak yang menjadi seperti orang asing dengan kedua orang tua mereka, saat mereka semakin dewasa. Malah, mereka juga sepertinya sudah mendapatkan keluarga baru bersama dengan orang lain.

Setiap daripada mereka menyimpan rahsia yang sukar untuk dikongsi bersama keluarga sendiri, tetapi lebih terbuka untuk menceritakan kepada orang lain atau teman-teman.

6. Old School Intern

Dibintangi oleh Park Hae Jin, Kim Eung Soo dan Han Ji Eun, drama ini mengisahkan tentang Ga Yeol Chan yang membuat keputusan untuk berhenti kerja kerana sering menerima arahan daripada pihak atasan yang kolot bernama Lee Man Shik.

Yeon Chan berjaya mendapat pekerjaan baru di perusahaan ramen dan meraih jawatan tinggi dengan usaha kerja kerasnya. Namun, suatu hari Yeol Chan harus kembali menghadap bekas bosnya itu yang menjadi pegawai senior di tempatnya bekerja.

7. Mystic Pop-up Bar

IKLAN

Diangkat dari webcomic popular berjudul Ssanggap Pocha, mengisahkan tentang pojangmacha atau tempat minum outdoor misteri yang hanya dibuka pada malam hari.
Pelanggannya terdiri daripada manusia yang hidup dan yang telah mati. Sambil minum dan menikmati hidangan lain, mereka mencurahkan isi hati dan berkongsi masalah yang dihadapi.

8. Team Bulldog: Off-duty Investigation

Berkisarkan tentang Jing Kang Ho, seorang detektif yang bercita-cita tinggi dan pantang menyerah dalam membongkar kes jenayah dengan pelbagai cara. Dia bertemu dengan Kang Moo Young, seorang pemberita daripada program penyiasatan televisyen.

Mereka pun bekerjasama dalam program tersebut untuk membongkap pelbagai kes yang belum diselesaikan.

9. The Moment

Dijadualkan tayangannya pada 25 Mei, The Moment mengisahkan tentang kehidupan orang-orang muda di industri modeling. Di mana, latar belakang seperti menjadi penentu nasib di masa hadapan dan menggapai impian adalah sebuah kemewahan yang tidak semua orang dapat merasainya.

Namun, Sa Hye Joon merupakan seorang model, Ahn Jung Ha seorang make-up artist dan Won Hae Hyo adalah seorang model dan aktor yang dapat membuktikan bahawa setiap kerja keras dan passion akan membuatkan mimpi menjadi kenyataan.

10. Wind and Cloud and Rain

Choi Chun-Joong (Park Si Hoo) adalah penilik wajah terbaik di Joseon. Dia dilahirkan dalam keluarga yang berprestij, tetapi keluarganya dibunuh. Dia dipandang rendah sebagai peramal, tetapi dia akhirnya menjadi orang yang paling berkuasa di Joseon. Dia menyedari nasib Joseon dan berusaha mengubahnya. Dia juga mengabdikan hidupnya untuk wanita yang dia cintai.

Nah, banyak drama baru yang bakal ditayangkan bulan ini. Selamat menonton!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI