BTS ARMY memang dikenali sebagai salah sebuah kumpulan peminat yang agak ekstrem dan lantang bersuara.

Jika sebelum ini, selebriti dari Bangladesh iaitu Shusmita Anis dan Tahsan Khan baru sahaja mengeluarkan lagu terbaru berjudul Harai Bohudur. Video muzik itu telah dimuat naik pada 9 Februari 2023 di saluran YouTube Shusmita Anis.

ARTIKEL BERKAITAN : Terima 1 Je Pencalonan, ARMY Label Grammy ‘Pengambil Kesempatan Populariti BTS’?

Namun, sadisnya MV tersebut dianggap hampir sama dengan MV ‘Wild Flower’ RM BTS. ARMY sangat kecewa. Apakah persamaan kedua-dua video muzik itu? Semak penjelasan penuh di bawah.

ARMY Kecewa MV ‘Wildflower’ Milik RM BTS Diciplak Penyanyi Bangladesh
MV ‘Wild Flower’ RM BTS via ALLKpop

Baru-baru ini, MV Harai Bohudur telah digandingkan dengan MV Bunga Liar RM BTS. Dalam klip video yang menjadi viral, ia menunjukkan persamaan antara dua video tersebut.

Diketahui, dalam muzik video lagu Harai Bohudur itu menyatakan konsep video tersebut diilhamkan daripada muzik video RM BTS berjudul Wild Flower. “Inspirasi konsep daripada RM Wildflower BTS,” dalam huraian muzik video yang dipetik VIVA, Isnin, 13 Februari 2023.

 

IKLAN

ARMY, sebagai peminat BTS, kecewa dengan video muzik Harai Bohudur, yang hampir sama dengan muzik video RM, aka Kim Nam Joon BTS. TENTERA juga menganggap muzik video Harai Bohudur bukan lagi inspirasi tetapi sebenarnya diciplak.

ARMY Bertindak

Disebabkan klip video viral yang memaparkan MV kedua, ARMY segera memberi reaksi. Mereka berpusu-pusu menyebarkan maklumat ini sehingga didengari oleh agensi BTS iaitu Big Hit Music. Seperti yang dinyatakan oleh pencipta Rapmonvirgo di Instagram.

“MV ‘Wild Flower’ Namjoon ditiru oleh penyanyi Bangladesh. Sila bantu hantar e-mel kepada bighit untuk membuat susulan. Ia tidak boleh dilakukan dengan memberi kredit melakukan dan kemudian masalah itu diselesaikan. Hasil kerja keras dan buah fikiran Namjoon selama 4 tahun tidak boleh ditiru sesuka hati,” ujar Rapmonvirgo.

IKLAN

ARMY Kecewa Di Media Sosial

Media sosial Twitter mula heboh dengan berita tersebut. ARMY kecewa kerana MV pujaan mereka diciplak oleh penyanyi dari Bangladesh itu.

ARMY Kecewa MV ‘Wildflower’ Milik RM BTS Diciplak Penyanyi Bangladesh

“Tolong memalukan. Konsep MV betul-betul seperti ‘Wild Flower’. Kemudian setelah mendapat banyak amaran, penerangan video itu pun disunting menjadi ‘Inspired by RM Wildflower BTS’. Tolong bantu laporkan dengan alasan Pelanggaran Hak Cipta,” tweet seorang netizen di Twitter.

IKLAN

“Ini bukan inspirasi, ini plagiat! MV Wildflower RM yang diciplak oleh penyanyi Bangladesh Sushmita Anis dan Tahsan, selepas beberapa jam mereka memanggilnya sebagai ‘Inspirasi’,” tweet seorang lagi.

Hmm…amacam korang rasa sama tak MV tersebut?

BACA LAGI : Mirip Wajah Jimin? Remaja Filipina Tarik Perhatian ARMY Di TikTok

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI