Foto Via PEXELS

 

Seperti yang kita semua ketahui, insomnia merupakan sejenis penyakit di mana seseorang itu akan sukar untuk tidur. Insomnia sering dihadapi orang muda disebabkan banyak faktor seperti stres, sudah ‘terbiasa’ memaksa diri berjaga malam dan sebagainya sehinggakan  mereka berjaga malam sehingga ke awal pagi apabila mata mulai mengantuk.

Ini secara tidak langsung akan menganggu produktiviti hari seseorang pada sebelah siang.  Bukan itu saja, apabila ia menjadi semakin serius, ia juga boleh mengakibatkan risiko kesihatan, kematian dan tekanan.

Kuala Lumpur Tersenarai 10 Bandar Paling Teruk Dilanda Insomnia

Masalah sukar tidur itu sememangnya menghantui ramai penduduk dunia lapor Mornings.co.uk.

Baru-baru ini, kajian daripada University of Wolverhampton di United Kingdom telahpun menyenaraikan Kuala Lumpur sebagai bandaraya keenam yang merekodkan bilangan individu yang dilanda insomnia ter­tinggi di dunia!

Kuala Lumpur mencatatkan ‘tahap tekanan’ 50.52 peratus menggunakan TensiStrength yang mengukur tahap tekanan ketika tidur dan dengkuran.

Kuala Lumpur Tersenarai 10 Bandar Paling Teruk Dilanda Insomnia
Foto : Pexels

Selain Kuala Lumpur, ini merupakan beberapa lagi bandaraya yang tersenarai.

  1. Rochester, AS
  2. Liverpool, UK
  3.  Manchester, UK
  4. Oklahoma, AS
  5. Perth, Australia
  6. Kuala Lumpur, Malaysia
  7. Nottingham, UK
  8. Tulsa, AS
  9. Seattle, AS
  10. Leeds, UK

Nampaknya, Malaysia menjadi satu-satunya bandaraya dari Asia yang tersenarai dan salah satu daripada rantau Asia Pasifik di samping Perth Australia.

JOM! Kami kongsikan beberapa kaedah saintifik yang boleh korang amalkan untuk membantu badan dan minda mudah terlelap pada waktu malam.

Cara untuk tidur dalam masa 10 saat

1. Cara militari

IKLAN

Relakskan otot wajah korang termasuk bahu dan tangan. Letakkan tangan di sebelah badan. Tarik nafas dan hembus. Relakskan kaki, betis dan paha korang. Kosongkan fikiran selama 10 saat dengan membayangkan pemandangan yang menenangkan. Jika tidak berhasil, korang perlu katakan pada diri sendiri, “Jangan berfikir” sebanyak mungkin. Dalam masa 10 saat, sepatutnya korang sudah boleh tidur.

Jika kaedah ini tidak berhasil juga, korang perlu belajar teknik pernafasan dan cara merelakskan otot. Jika korang menghidap anxiety disorder atau ADHD, cara ini mungkin kurang berkesan.

Kuala Lumpur Tersenarai 10 Bandar Paling Teruk Dilanda Insomnia
Kredit foto: cdc.gov

Cara untuk tidur dalam masa 60 saat

Jika korang masih belum pernah mencuba kaedah ini, korang mungkin mengambil masa 2 minit untuk tidur.

2. Kaedah pernafasan 4-7-8

Menggabungkan kuasa meditasi dan visualisasi, teknik pernafasan ini menjadi lebih berkesan sekiranya korang kerap berlatih. Jika mempunyai masalah pernafasan seperti asma atau COPD, bincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya kerana teknik ini boleh mencetuskan simptom.

Sebelum bermula, letakkan hujung lidah menyentuh lelangit di belakang barisan gigi hadapan. Biarkan bibir sedikit terbuka dan buat bunyi seperti korang menghembus nafas keluar. Kemudian, ketap bibir dan tarik nafas secara perlahan melalui hidung.

Kira sehingga 4. Tahan nafas selama 7 saat. Kemudian, hembus nafas dengan bunyi selama 8 saat. Elakkan daripada terlalu fokus sehingga terjaga sepanjang teknik ini. Ulangnya sebanyak 4 kali.

IKLAN

 

3. Progressive muscle relaxation (PMR)

Kaedah ini disyorkan oleh para doktor bagi pesakit insomnia. Sebelum mula, amalkan teknik 4-7-8 dan bayangkan semua stres meninggalkan korang dengan setiap hembusan nafas. Kerutkan dahi selama 5 saat sekuat yang boleh. Ini akan mengetatkan otot dahi. Kemudian, relakskan otot tersebut dengan segera dan rasakan tekanan menurun. Tunggu 10 saat.

Selepas itu, senyum selebar mungkin bagi mengetatkan otot di pipi dan muka. Tahan selama 5 saat. Relaks. Berhenti sekejap selama 10 saat. Kemudian, tutup mata secara rapat selama 5 saat. Relaks. Berhenti lagi sekejap selama 10 saat.

Gerakkan badan korang dari atas ke bawah, dari lengan, dada, paha dan kaki. Ketatkan otot-otot kemudian relaks. Biarkan diri korang tidur walaupun korang masih belum selesai mengerjakan keseluruhan anggota badan.

Ketika korang melakukan teknik di atas, fokus kepada ketenangan badan apabila badan relaks dan dalam keadaan selesa.

IKLAN
Kuala Lumpur Tersenarai 10 Bandar Paling Teruk Dilanda Insomnia
Kredit foto: bostonglobe-prod.cdn.arcpublishing.com

Cara untuk tidur dalam masa 120 saat

Jika kaedah sebelum ini tidak berhasil, korang perlu buang beberapa halangan dalam minda.

4. Ingatkan diri sendiri untuk kekal berjaga

Teknik ini juga dipanggil paradoxical intention di mana apabila kita cuba untuk tidak tidur akan membantu kita rasa mengantuk. Kajian mendapati mereka yang mengamalkan kaedah ini tidur lebih pantas berbanding mereka yang tidak mengamalkannya. Jika korang sering mengalami kesukaran untuk tidur, kaedah ini mungkin lebih berkesan berbanding kaedah pernafasan tradisional.

5. Bayangkan suasana tenang dan damai

Gunakan imaginasi dan bayangkan satu keadaan yang mendamaikan jiwa. Sebagai contoh, korang boleh membayangkan air terjun, bunyi air mengalir, dan bau lumut hijau. Kuncinya adalah untuk membiarkan bayangan itu memenuhi ruang minda bagi mengelakkan korang kembali memikirkan stres dan tekanan sebelum tidur.

Kuala Lumpur Tersenarai 10 Bandar Paling Teruk Dilanda Insomnia
Kredit foto: images-prod.healthline.com

Ini merupakan beberapa kaedah lain yang korang boleh cuba. Antaranya adalah seperti berikut:

• Sorokkan jam
• Mandi dengan air hangat sebelum tidur
• Memakai stokin
• Melakukan yoga
• Meletakkan telefon bimbit jauh-jauh (ini memang perlu!)
• Bakar lilin aromaterapi seperti perisa lavender dan chamomile
• Makan lebih awal bagi mengelakkan perut kembung sebelum tidur

*

Rasanya teknik nombor lima itu memang penulis selalu gunakan. Serius berkesan! Kalau tak percaya, apa kata korang cuba malam ini okay?

Sumber:UTUSAN The Diagnosa