Sumber gambar: AFP via gulfnews.com, valtioneuvosto.fi

Korang pernah dengar tak inisiatif ‘Girls Takeover’ yang mana ini adalah sebahagian daripada program yang dianjurkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)sempena Hari Kanak-Kanak yang disambut pada 11 Oktober setiap tahun.

Menerusi inisiatif ini, kerajaan Finland telah turut serta dalam menyebarkan mesej kesaksamaan gender dengan membenarkan gadis 16 tahun, Aava Murto untuk duduk di kerusi Perdana Menteri selama sehari.

Kalau nak tahu, selama sehari dia mengambil alih kerusi Perdana Menteri, Aava telah berbincang bersama kabinet Menteri Finland dan penggubal undang-undang mengenai banyak hal.

IKLAN
Wow! Gadis Remaja 16 Tahun Jadi Perdana Menteri Finland Selama Sehari.
Aava bersama Sanna Marin, Perdana Menteri Finland. Sumber gambar: BBCnews

Ini termasuklah perihal ramai remaja perempuan di negara membangun tidak diutamakan dalam perkembangan skil digital dan perkara tersebut boleh membantutkan mereka untuk mencapai masa depan yang lebih baik dan selamat.

IKLAN

Bestkan peluang yang diberikan kepada Aava ni? Kalau korang diberi peluang untuk duduk di kerusi Perdana Menteri Malaysia selama sehari agaknya apa yang korang nak utarakan kepada ahli-ahli cabinet kita?

IKLAN

***P/S – Perdana Menteri Finland yang sekarang, Sanna Marin merupakan Perdana Menteri wanita termuda dalam sejarah dunia dalam mengepalai sesebuah negara. Dia mengangkat sumpah sebagai perdana Menteri ketika berusia 34 tahun!

Sumber: ABCnews & dw.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI