KLFW2021 bakal kembali berlangsung dari 1 sehingga 7 November 2021 secara maya dan fizikal.

Bak kata pepatah, selepas hujan pastinya ada pelangi. Begitulah juga diibaratkan nasib pengiat fesyen. Selepas majoriti sektor di Malaysia kini dibenarkan beroperasi, rentak ekonomi negara kita dilihat kian merancak semula termasuklah sektor fesyen tempatan.

‘Wear Local, Dress Global’ : KLFW2021 Kembali Rancakkan Industri Fesyen

IKLAN

Tahun 2020 menyaksikan peminat fesyen terlepas daripada menghadiri acara wajib Kuala Lumpur Fashion Week (KLFWRTW) disebabkan oleh situasi pandemik Covid-19 di Malaysia yang berada pada tahap kritikal. Dengan penurunan jumlah kes harian dan peralihan daripada musim pandemik kepada endemik, KLFWRTW secara rasminya bakal kembali dengan semangat baharu pada tahun 2021.

‘Wear Local, Dress Global’ : KLFW2021 Kembali Rancakkan Industri Fesyen

Ulas pengasas KLFWRTW iaitu Andrew Tan, mereka mengakui bahawa sektor fesyen telah melalui fasa yang cukup sukar sepanjang musim pandemik dan sebahagian besar jenama tempatan masih cuba untuk kekal ‘bernafas’.

IKLAN

“Walaupun jalan pemulihan tidak mudah, kita akan sentiasa menghadapinya bersama. Saya gembira melihat pereka fesyen ada bersama-sama KLFWRTW, sanggup bertahan dan membangunkan semula jenama mereka,” katanya ketika ditemui di sidang media rasmi pelancaran KLFWRTW 2021 bertempat di mercu tanda baharu The Exchange 106, Jalan Tun Razak baru-baru ini.

Dengan tema bagi edisi 2021 ‘Wear Local, Dress Global’, KLFWRTW bakal mendorong lebih ramai pereka fesyen Malaysia untuk terus berkembang ke persada fesyen antarabangsa dengan terlebih dahulu membina tapak fesyen yang kukuh dalam negara.

IKLAN
‘Wear Local, Dress Global’ : KLFW2021 Kembali Rancakkan Industri Fesyen
KLFWRTW 2021 ditaja oleh Lexus, Samsung dan Ambank.

KLFWRTW 2021 akan bermula dari 1 November sehingga 7 November 2021. Menariknya pada tahun kesembilan penganjurannya ini, ia akan menampilkan seramai 48 pereka yang akan memeriahkan pentas peragaan dengan koleksi ready-to-wear secara digital dan fizikal di lokasi yang tidak asing lagi, Pavilion Kuala Lumpur.

Sebanyak 26 pertunjukan fesyen akan dilangsungkan secara fizikal Pavilion KL yang boleh ditonton secara langsung oleh pengunjung di sana. Manakala, 12 lagi pertunjukan fesyen akan ditayangkan secara maya.

Tak sabarnya untuk melihat koleksi baharu para pereka fesyen tempatan yang pastinya berkobar-kobar untuk kembali menghangatkan industri seni fesyen negara setelah sekian lama terpaksa menyimpan niat tersebut.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI