Diam tak diam sudah lima bulan kita berada di tahun 2021. Sudah tentu banyak perkara yang berlaku dalam tempoh masa satu tahun ini, lebih-lebih lagi ketika wabak pandemik COVID-19 masih belum beransur pulih.

Seperti tahun lalu, sewaktu pandemik ramai yang menghabiskan masa di rumah dengan menonton drama-drama menarik di kaca televisyen mahupun tonton secara online.
Nah, kali ini kami nak senaraikan lagi antara k-drama yang bakal bersiaran sepanjang Mei ini pula. Boleh la marathon time Hari Raya nanti (kalau tak boleh kemana-mana. Hiks!).

1. Dark Hole

Drama ini mengisahkan tentang sekumpulan survivors yang harus menentang mutants yang tercipta daripada manusia yang terbau asap hitam dari sinkhole. Lee Hwa Sun (Kim Ok Bin) adalah seorang detektif polis di unit penyiasatan wilayah Seoul.

Kehidupan Lee Hwa Sun berantakan ketika dia menerima panggilan telefon dari pembunuh suaminya, menyuruhnya datang ke “Mujishi.” Setibanya di sana, dia melihat mutasi manusia menjadi raksasa setelah menghidu asap misteri.

2. Youth of May

Dibintangi Lee Do Hyun dan Go Min Si, drama 12 episod ini menceritakan tentang sekumpulan anak muda yang meningkat dewasa di zaman pemberontakan Gwangju. Hee Tae merupakan pelajar cemerlang bidang kedoktoran jatuh cinta dengan Myung Hee, gadis yang selalu melawan ketidakadilan.

3. Imitation

Imitation merupakan drama adaptasi webtoon yang berkisarkan tentang kehidupan para idol yang cuba untuk menempatkan diri dalam industri hiburan. Ia memfokuskan kepada beberapa grup idol termasuklah Teat Party dan SHAX.

4. Mine

IKLAN

Drama yang dibintangi Lee Bo-young dan Kim Seo-hyun menceritakan tentang kisah wanita yang mencari sahsiah diri mereka dan membebaskan diri daripada dunia yang penuh prejudis terhadap wanita.

5. Doom at Your Service

Drama ini mengisahkan tentang seorang pemuda yang boleh melenyapkan segala sesuatu dengan hanya melalui sentuhan. Namun, dia harus mempertaruhkan nyawa dan kisah cintanya.

Dong Kyeong merupakan editor di syarikat penerbitan web-novel dan dia sanggup mengambil risiko yang membahayakan hidup dan kisah cintanya dengan membuat kontrak selama 100 hari bersama Myeol Mang.

6. Crazy Person In The Area

Drama romantis yang menceritakan tentang Noh Hwi Oh dan Lee Min Kyung yang sama-sama memiliki kisah memilukan ketika pertama kali bertemu. Kedua-duanya harus menghadapi pelbagai rintangan, seperti mengendalikan amarah dan rasa cemas.

IKLAN

Namun, seiring dengan hubungan rapat mereka, perlahan-lahan keduanya mulai menyembuhkan diri dan saling jatuh cinta.

7. Move to Heaven

Geu Roo adalah seorang remaja dengan sindrom Asperger. Dia bekerja bersama ayahnya, Jung Woo) untuk perniagaan ayahnya “Move To Heaven”. Tugas mereka adalah menguruskan barang-barang yang ditinggalkan oleh orang yang meninggal dunia.

8. My Roomate is a Gumiho

Berkisarkan tentang seorang pelajar yang tidak sengaja menelan Mutiara Gumiho jantan berusia 999 tahun bernama Shin Woo Yeo. Jika seseorang menelan mutiara tersebut, maka Gumiho tersebut hanya boleh hidup selama setahun sahaja. Lama kelamaan, mutiara itu akan pecah dan menyebabkan Gumiho gagal untuk menjadi manusia.

IKLAN

9. Racket Boys

Mengisahkan tentang 16 pelajar lelaki dan perempuan dalam mengejar impian mereka untuk menjadi pemain badminton terkenal negara. Mereka mempunyai pelbagai keperibadian, daripada si pencari perhatian, raja fesyen, kpochi dan macam-macam lagi.

Dipimpin oleh pelatih-pelatih hebat, para pelajar tersebut berusaha keras untuk mencapai tujuan mereka.

10. Flying Butterflies

Berlatarkan salon Flying Butterflies, drama 16 episod ini mengupas tentang kisah pekerja yang bekerja di salon tersebut.

11. So I Married an Anti-Fan

Drama adaptasi manhwa ini mengisahkan tentang Hoo Joon, idol popular dan Geun Young adalah wartawan majalah. Geun Young memutuskan untuk menghadiri upacara pembukaan sebuah kelab. Di sana, dia menyaksikan tingkah laku tidak senonoh Hoo Joon dan dia juga muntah kepadanya secara tidak sengaja. Ini menyebabkan Geun Young kehilangan pekerjaannya.

12. Bossam Stealing Destiny

Ba-Woo adalah seorang lelaki yang tiada arah tuju dalam hidup. Dia berjudi, mencuri, bergaduh dan mencari duit dengan melakukan bossam, iaitu prosedur perkahwinan semula yang berlaku pada zaman Joseon.

Pada masa itu, seorang janda tidak boleh berkahwin lagi. Seorang duda atau yang bujang akan menculik janda itu dan mengahwininya. Sebilangan penculikan telah dipersetujui terlebih dahulu dan ada yang lain dilakukan secara paksa. Prosedur ini dikenali sebagai bossam).

Selamat menonton!

Sumber: (1), (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI