Bagai air mencari jenisnya, berusaha untuk mencari ilmu dengan tidak berhenti-henti. Itulah yang dapat digambarkan buat seorang seniwati tanah air seorang ini.

Memasang impian yang tinggi, bintang legenda negara, Datuk Fauziah Nawi menyatakan hasratnya untuk mendapatkan gelaran Doktor Falsafah.

Usia bukan penghalang, seniwati yang kini berusia 70 tahun itu menyifatkan perasaan menyarung jubah dan topi semasa majlis graduasi jauh lebih indah berbanding membawa pulang mana-mana trofi anugerah kemenangan.

ARTIKEL BERKAITAN: Tahniah! Anwar Ibrahim Dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Universiti Filipina

Usia Bukan Penghalang, Fauziah Nawi Tanam Impian Mahu Genggam PhD

“Nasib saya baik sebab kawan-kawan ramai yang bantu. Anak saya yang sudah memperoleh ijazah daripada pusat pengajian di United Kingdom sanggup ambil kelas diploma yang sama demi memberi sokongan kepada saya untuk belajar.

IKLAN

“Bila naik atas pentas dan pakai topi semasa majlis graduasi, saya rasa seronok sangat. Lebih gembira daripada dapat anugerah. Lebih-lebih lagi saya dinobatkan sebagai pelajar terbaik,” katanya.

Menurut laporan Utusan Malaysia lagi, pelakon filem Hoore! Hoore! itu tidak menafikan sejak menggenggam sijil kelayakan, bayaran dan layanan yang diberikan kepadanya lebih baik berbanding dahulu.

Usia Bukan Penghalang, Fauziah Nawi Tanam Impian Mahu Genggam PhD

IKLAN

“Sebelum ini, bila tiada sijil atau kelayakan, orang hanya berikan token sebagai bayaran.

“Penting rupanya kelayakan apalagi jika kita berurusan dengan kerajaan. Kadang universiti pun ada panggil. Mereka bayar harga lain sesuai dengan taraf pendidikan kita.

“Untuk saya kelayakan banyak membantu. Jika orang tak panggil saya berlakon, saya akan mengajar. Contohnya semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) saya mengajar dalam talian. Bayaran tidaklah banyak mana, namun cukuplah hidup,” ujarnya lagi.

IKLAN

Sekadar informasi, Fauziah Nawi mempunyai ijazah sarjana daripada Open University Malaysia serta memiliki diploma dalam bidang lakonan daripada Meatech Creative Academy.

Usia Bukan Penghalang, Fauziah Nawi Tanam Impian Mahu Genggam PhD

Terbaharu, bintang berkaliber itu baru sahaja menerima Darjah Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran Datuk kurniaan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Utusan Malaysia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI