Yang Amat Mulia Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Iman Afzan Al-Sultan Abdullah merupakan seorang individu yang komited menyebarkan kesedaran mengenai kesihatan metal.

Ujar Tengku Puteri Iman, amatlah penting untuk perbualan tentang kesihatan mental dari sudut pengalaman dan pandangan berbeza berterusan. Ia secara tidak langsung membantu semua orang untuk lebih memahami keadaan emosi, cara mengendalikan tekanan dan cara pemikiran dengan lebih mudah serta jelas.

Usaha Sebar Kesedaran Kesihatan Mental, YAM Tengku Puteri Iman Terima Kedoktoran Universiti

Setelah dilantik sebagai perwakilan Persekutuan Kesihatan Mental Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada bulan Disember 2021, bulan Jun 2022 pula menyaksikan Tengku Puteri Iman menandatangani memorandum persefahaman pertama di antara Green Ribbon Group (di mana beliau merupakan presiden dan pengasasnya) dengan Universiti Heriot-Watt Malaysia.

Usaha Sebar Kesedaran Kesihatan Mental, YAM Tengku Puteri Iman Terima Kedoktoran UniversitiUsaha Sebar Kesedaran Kesihatan Mental, YAM Tengku Puteri Iman Terima Kedoktoran UniversitiUsaha Sebar Kesedaran Kesihatan Mental, YAM Tengku Puteri Iman Terima Kedoktoran Universiti

IKLAN

Tidak cukup dengan itu, Tengku Puteri Iman juga merupakan ketua delegasi Malaysia ke Kongres Kesihatan Mental Persekutuan Dunia ke-23 di Westminster London, tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Tengku Puteri Iman Afzan Berkenan Menjadi Penaung NCMW Malaysia. – REMAJA

Usaha Tengku Puteri Iman menyebarkan kesedaran tersebut kini bakal diiktiraf apabila beliau akan dianugerahkan ijazah kehormat Doktor Universiti oleh Universiti Heriot-Watt Malaysia esok (Khamis, 17 November).

IKLAN

Peranan puteri sulung Yang di-Pertuan Agong ini sebagai pemimpin yang memberikan inspirasi dalam memperjuangkan aspek kesihatan mental di Malaysia dan di peringkat antarabangsa dilihat memainkan peranan yang cukup penting terutamanya pada zaman ini.

Usaha Sebar Kesedaran Kesihatan Mental, YAM Tengku Puteri Iman Terima Kedoktoran Universiti

Majlis penganugerahan ijazah kehormat ini bakal dilangsungkan bersempena majlis graduasi Universiti Heriot-Watt Malaysia esok dan akan dihadiri oleh Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah sebagai tetamu VIP.

IKLAN

BACA LAGI: “Ayahanda Hantar Kami Ke England Bukan Untuk Besar Kepala, Tetapi..” Tengku Hassanal Ingat Pesanan YDPA – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI