raeesah 3

 

Congratulations girl!

Dalam pada kita bergelut dengan budaya ‘ageist’ di bangunan parlimen, ada satu berita menggembirakan dari seberang tambak.

ARTIKEL BERKAITAN : Syed Saddiq Diejek Tak Tentu Fasal Sebelum Sempat Buka Mulut

Raeesah Khan yang baru berusia 26 tahun bertanding dengan tiket Parti Buruh dan memenangi bahagian baharu yang baru diperkenalkan, Sengkang (GRC). Kepercayaan yang diberikan oleh rakyat Singapura terhadap Raeesah itu telah mendapat pandangan positif daripada orang kebanyakan .

Ini termasuklah ucapan tahniah yang hadir daripada ahli Parlimen Muar iaitu Yang Berhormat Syed Saddiq.

Kata beliau, “Tahniah @RaeesahKhanwpsg dan rakyat Singapura kerana meletakkan kepercayaan kepada pemimpin muda. Ini ada waktu terbaik untuk orang muda terlibat sama dalam pembentangan polisi dan mewakili negara mereka. Let’s move forward together.

IKLAN

Jika korang masih ingat, Syed Saddiq sendiri merupakan salah seorang ahli Parlimen termuda yang pernah dilantik pada tahun 2018 pada usia 25 tahun. Seorang lagi ahli Parlimen muda yang dilantik selepas Pilihan Raya ke-14 ialah P. Prabakaran, 24 untuk kawasan Parlimen Batu.

BACA LAGI : Prabakaran ‘Tergamam’ Dengan Drama Dewan Rakyat

*

Tahniah juga kami ucapkan kepada Raeesah Khan. Cuma kami tertanya-tanya, siapakah diri wanita muda ini?

IKLAN

 

01

Selain daripada dilantik menjadi ahli Parlimen termuda dalam dunia politik moden Singapura, Raeesah juga merupakan ahli pembangkang pertama wanita berbangsa Melayu di parlimen mereka.

Umur 26 Dah Jadi Ahli Parlimen Termuda Singapura, Siapa Sebenarnya Raeesah Khan?

 

IKLAN

02

Sebelum menceburi bidang politik, Raeesah pernah bergelar aktivis semasa usia remajanya. Apabila dia dilihat bersama-sama dengan beberapa ahli politik sejak awal tahun ini, ramai yang mula berspekulasi bahawa dia bakal menjadi salah seorang calon pembangkang.

 

03

Untuk pengetahuan, Raeesah juga bergelas penasihat pemasaran digital dan juga pengasas kepada Pergerakan Reya iaitu sebuah NGO yang dikhususkan untuk memperkasakan wanita menerusi program komuniti disamping membantu golongan yang memerlukan.

 

04

Raeesah pernah bertukar tular di Singapura apabila hashtag #IstandWithRaeesah telah menjadi trending di laman Twitter, manakala sebuah grup bernama We Stand Behind Raeesah! telah diwujudkan apabila Raeesah terlibat dalam kontroversi yang melibatkan laporan polis.

*

REMAJA menyambut baik peluang yang diberikan kepada pemimpin muda dalam dunia politik. Inilah masa untuk kita mencari calon pelapis sebagai langkah jangka masa panjang pengurusan negara.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI