Pada usia 22 tahun, kebanyakan remaja masih struggle untuk menghadapi peperiksaan akhir semester.

 

Namun bagi Ahli Parlimen Batu, P. Prabakaran, usia hanyalah angka semata apabila beliau mengangkat sumpah pada perasmian sidang Dewan Rakyat, semalam.

Sekaligus, penuntut jurusan undang-undang yang lebih mesra dikenali sebagai Praba ini mencatat sejarah sebagai Ahli Parlimen termuda Malaysia, mengatasi Datuk Seri Najib Tun Razak yang pernah mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Pekan pada usia 23 tahun.

But nothing could prepare Praba for what happened yesterday.

 

IKLAN

Tergamam Dengan ‘Drama’ Dewan Rakyat, Praba Catat Sejarah Ahli Parlimen Termuda

 

Praba mengakui tergamam dengan insiden protes keluar dewan yang dilakukan oleh kumpulan pembangkang semalam. Beliau sendiri tak menyangka pengalaman hari pertama menyertai sidang Dewan Rakyat akan berlangsung sebegitu rupa.

“Adakah ini sidang Dewan Rakyat yang sebenar? Nampaknya, saya perlu cepat menyesuaikan diri dengan persekitaran di sini dan belajar selok-belok (di Dewan Rakyat),” kata Praba yang juga sempat belajar cara menepuk meja dengan betul dari rakan Ahli Parlimen bersebelahan.

 

IKLAN

Tergamam Dengan ‘Drama’ Dewan Rakyat, Praba Catat Sejarah Ahli Parlimen Termuda

 

Walaupun gementar dan merasakan tanggungjawab berat perlu dipikul selepas mengangkat sumpah sebagai ahli dewan, Praba merasa lebih bersemangat untuk mewakili suara rakyat dan suara orang muda.

“Amanah rakyat perlu saya pikul sebaik mungkin. Apapun, saya harapkan tunjuk ajar daripada Ahli Parlimen yang lebih berpengalaman agar tugas (saya) dapat berjalan lancar.

IKLAN

“Lagipun di sebelah saya ialah Ahli Parlimen senior dari Sabah, apa-apa saya boleh bertanya kepada beliau,” kata Praba kepada rakan media di NSTP.

 

Tergamam Dengan ‘Drama’ Dewan Rakyat, Praba Catat Sejarah Ahli Parlimen Termuda

 

Praba ialah antara 221 daripada 222 orang wakil rakyat yang mengangkat sumpah semalam. Tan Sri Muhyiddin Yassin terkecuali kerana sedang menerima rawatan selepas pembedahan membuang ketumbuhan di pankreas, Khamis lalu.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI