Setelah beberapa buah sekolah rendah dan menengah ditutup ekoran pencemaran bahan kimia di Pasir Gudang Johor, Universiti Teknologi MARA (UiTM) pula menjadi ‘mangsa’ terbaru penutupan.

 

Ia diputuskan oleh pihak pengurusan universiti tersebut dan akan mula dikuatkuasa bermula 13 hingga 17 Mac hadapan. Ini bagi memastikan tiada pelajar UiTM yang terkesan dengan isu ini.

UiTM Pasir Gudang Jadi Institusi Terbaru Ditutup Kes Pencemaran, Ini Tip Elak Jadi Mangsa

Pada masa yang sama, pelajar juga diarahkan untuk memakai topeng muka dan mengambil langkah berhati-hati jika melakukan aktiviti luar. Selain daripada UiTM, sebanyak 11 buah lagi sekolah baru dalam radius 3 kilometer juga ditutup serta-merta pada hari ini.

IKLAN

Bagi korang yang berada sekitar kawasan Pasir Gudang, ini adalah antara langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengelak menjadi mangsa bencana.

 

01

Selalu peka dengan keadaan sekitar seperti bau tengit semasa waktu angin kuat.

02

Pantau kesihatan sendiri dan orang di sekeliling terhadap simptom pedih mata, loya, muntah, sakit dada, sesak nafas dan pening. Jika ada yang terkesan, segera dapatkan rawatan di klinik atau hospital berhampiran.

IKLAN

UiTM Pasir Gudang Jadi Institusi Terbaru Ditutup Kes Pencemaran, Ini Tip Elak Jadi Mangsa

03

Rawatan kecemasan jika kritikal termasuklah mandi dengan kadar segera, longgarkan pakaian yang ketat, memberi bantuan pernafasan untuk kes sakit dada dan sesak nafas. Apapun, rawatan sebenar perlu didapatkan daripada pakar selepas itu.

04

Mandi sekerap mungkin jika perlu berada di luar kerana ada kemungkinan sisa kimia pada badan.

05

Jika tidak boleh berpindah untuk sementara waktu, pastikan korang menggunakan peralatan perlindungan diri (PPE). Contohnya seperti ‘Hald Facepiece Respirators with Multigas Catridge’. Penggunaan face mask N95/R95, surgical mask dan general purpose face mask tidak sesuai untuk menangani pencemaran kimia.

IKLAN

06

Akhir sekala, jangan sebarkan apa-apa maklumat yang tak sahih!

UiTM Pasir Gudang Jadi Institusi Terbaru Ditutup Kes Pencemaran, Ini Tip Elak Jadi Mangsa

Pastikan informasi didapati daripada kenyataan media, Jawatankuasa Bencana Kerajaan Negeri Johor, kementerian dan agensi terlibat

Sumber: Astro AWANI

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI