Semakin ramai penduduk dunia yang pentingkan kesihatan, termasuklah di kalangan remaja lelaki di Manila, Filipina.

 

Buktinya, ribuan remaja lelaki di sana didapati sedang terbarin di atas meja yang dilapik dengan surat khabar lama. Muka mereka dalam keadaan berpeluh, gigi mereka menahan sakit. Ya, mereka dikhatankan secara berjemaah!

Tempoh bulan Mei hingga Jun ini merupakan musim berkhatan beramai-ramai di Filipina, mirip musim berkhatan di Malaysia sepanjang cuti sekolah.

Walaupun bukan negara majoriti penduduk Islam, Filipina sememangnya merupakan antara negara yang mempopularkan rutin berkhatan di kalangan remaja lelaki. Malah Filipina juga ialah antara negara bukan Islam dengan statistik tertinggi lelaki berkhatan di dunia.

IKLAN

Trend Remaja Lelaki Di Filipina Pula ‘Dipaksa’ Berkhatan, Tapi Secara Percuma!

Itulah yang menyebabkan negara-negara sedunia tertarik dengan Filipina. Ini kerana banyak negara yang melabelkan khatan sebagai ‘penderaan kanak-kanak serta remaja’ dan berterusan mengutuknya. Namun di Filipina, ia adalah rutin tahunan yang perlu dilalui oleh ramai remaja lelaki.

Setiap tahun, ribuan remaja daripada keluarga susah mendapat bantuan operasi berkhatan secara percuma oleh pihak kerajaan Filipina atau klinik yang memberi bantuan komuniti. Selalunya, ia dilakukan secara besar-besaran di bilik darjah, pusat kesihatan atau komplek sukan.

IKLAN
Trend Remaja Lelaki Di Filipina Pula ‘Dipaksa’ Berkhatan, Tapi Secara Percuma!
Alahai, mak-mak pun dekat situlah nak ambil gambar.

Menurut laporan media di Manila, seramai 1,500 remaja lelaki melalui prosedur tersebut di sebuah bandar berdekatan dengan Manila. Itu baru satu bandar tau, bukan seluruh Filipina lagi. Ia menunjukkan bahawa musim berkhatan itu amat normal di sana, cuma kita saja yang tidak tahu.

*

IKLAN

Untuk pengetahun korang, Persatuan Kesihatan Sedunia melaporkan 90 peratus daripada kaum lelaki sedunia berkhatan termasuklah demi tujuan perubatan (bukannya atas arahan agama) seperti di Filipina. Malah, lelaki Filipina juga selalu akan menyakat rakan mereka yang tidak berkhatan dan menyelar mereka sebagai ‘pengecut’.

Eh, macam itu pula!

Trend Remaja Lelaki Di Filipina Pula ‘Dipaksa’ Berkhatan, Tapi Secara Percuma!

Apapun, mungkin idea untuk memberikan prosedur berkhatan secara percuma kepada kanak-kanak dan remaja lelaki di Malaysia boleh dilakukan. Kalau Filipina boleh, mengapa tidak kita?