Foto Via Pexels

Menjadi kebiasaan pemandu di negara kita apabila dengan suka hati menukar ‘lane’ ketika memandu di jalanraya.

Lebih sadis apabila tindakan yang tidak bertanggungjawap pemandu kereta berkenaan yang yang menukar laluan secara mengejut menyebabkan individu lain terbabit kemalangan.

ARTIKEL BERKAITAN : Denda RM1k Atau Penjara, Elak Main Telefon Bimbit Ketika Memandu

Tukar ‘Lane’ Sesuka Hati Hingga Sebabkan Kemalangan, Pemandu Boleh Dihukum Penjara – PDRM
Gambar Hiasan Via Sinar Harian

Tapi korang tahu tak ada undang-undang mengubah haluan secara mengejut dan menyebabkan kecederaan parah boleh mengakibatkan korang didenda sehingga RM 10,000?

Baru-baru ini, menerusi kemaskini yang dibuat oleh Polis Diraja Malaysia  dalam Facebook rasminya, mereka yang mengubah haluan secara mengejut boleh dikenakan tindakan undang-undang.

IKLAN

Menurut perkongsian itu, pemandu yang melakukan kesalahan tersebut boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM 10,000 jika disabit kesalahan.

Tukar ‘Lane’ Sesuka Hati Hingga Sebabkan Kemalangan, Pemandu Boleh Dihukum Penjara – PDRM
Foto Via FB PDRM

Perbuatan pemandu yang mengubah haluan secara mengejut tanpa memberikan isyarat amaran (signal) adalah sebuah kesalahan yang boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Perbuatan itu bukan sahaja boleh menyebabkan kemalangan malah ianya juga mampu mendatangkan masalah kepada pengguna jalan raya yang lain. Lebih teruk ia mungkin akan mendatangkan kecederaan parah kepada pengguna yang lain.

IKLAN

“Apabila kemalangan berlaku sehingga menyebabkan kecederaan parah, tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 iaitu memandu dengan tidak cermat dan bertimbang rasa,” tulis kemaskini tersebut.

Selain itu, jika disabitkan kesalahan, pemandu juga boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi RM10,000 serta boleh juga dipenjara tidak melebihi 12 bulan.

Jadi, kesimpulannya jangan lupa berikan isyarat lampu (signal) untuk menukar lane korang. Jangan membahayakan diri sendiri dan orang lain ketika memandu okay!

IKLAN

BACA : Aksi Ala ‘Superman’ Bahaya, Pesalah Bakal Didenda RM15,000 & Hukuman Penjara

Sumber: Polis Diraja Malaysia 

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI