Benih yang baik dicampak ke laut, jadi pulau akhirnya…

Kekangan pembelajaran ketika pandemik Covid-19 tidak mematahkan semangat Chong Jia Xin untuk berjaya dalam pengajiannya. Graduan dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektronik (Sistem Komputer) ini cemerlang apabila dia dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pro-Canselor ketika Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Pahang kali ke-17.

Berkongsi mengenai cabaran pengajiannya, “Saya masih ingat lagi, pada waktu itu kami diwajibkan menghadiri kelas secara dalam talian. Ia menyebabkan kekurangan dalam komunikasi secara bersemuka.”

Namun perkara tersebut tidak menjadi satu halangan buat dirinya, sebaliknya Jia Xin menggunakan kaedah tersendiri bagi memahami sesi pembelajaran yang diajar oleh pensyarah. Kongsinya, “Untuk mengatasi masalah itu, saya akan menonton rakaman video kuliah dengan berulang kali dan bertanyakan kepada penyarah jika mempunyai sebarang pertanyaan.”

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Cemerlang 8 Kali Anugerah Dekan, William Dinobatkan Sebagai Penerima Anugerah Pelajaran Diraja UMP

Anak Mekanik Tampil Cemerlang. Dulu Raih Anugerah Emas, Kini Terima Anugerah Pro-canselor

Jia Xin sangat konsisten dalam pengajiannya, dia bukan sahaja mendapat anugerah dekan setiap semester bahkan dia pernah meraih Anugerah Emas ketika mengikuti pengajian Diploma Kejuruteraan Elektronik (Komputer) sebelum ini. Dia yang aktif dalam bidang penyelidikan turut pernah meraih pingat Perak dalam 12th Creation, Innovation, Technology & Research Exposition (CITREX 2022).

IKLAN

Turut aktif dalam bidang kokurikulum, Jia Xin diberi kepercayaan untuk memegang jawatan seperti Ketua Bahagian Teknologi Kejuruteraan Institusi Jurutera Malaysia Seksyen Pelajar, Naib Presiden, Persatuan Bahasa Mandarin, Ketua Peraturan di UMP IEM’VENTION’21 dan lain-lain lagi.

Anak bongsu daripada tiga orang adik-beradik ini mendedikasikan anugerah tersebut kepada kedua ibu bapanya yang telah banyak berkorban dan memberikan sokongan untuk melihat dia berjaya. Bapanya yang bekerja sebagai seorang mekanik semestinya bangga dengan pencapaian anak perempuannya itu.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI