Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan Malaysia sudah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa tiga produk minuman “sunnah” iaitu Jus Al Sunnah, Jus Al Sunnah Gold dan Jus Penawar keluaran syarikat Sri Saga Marketing Shd mengandungi steroid. Hasil pemantauan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan ke atas ketiga-tiga produk ini mendapati syarikat tersebut tidak wujud, di mana ini melanggar Seksyen 16, Akta Makanan 1983.

Di samping itu, hasil analisis mengesahkan ada di antara produk tersebut mengandungi dexamethasone dan prednisolone iaitu bahan steroid yang dilarang di bawah Akta Makanan 1983.Di bawah Seksyen 13, Akta Makanan 1983, menyatakan mana-mana orang yang menyediakan atau menjual apa-apa makanan yang ada dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau selainnya memudaratkan kesihatan adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda yang tidak melebihi RM 100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Sehubungan itu, KKM melarang penjualan JUS AL SUNNAH, JUS AL SUNNAH GOLD DAN JUS PENAWAR yang dikeluarkan oleh syarikat Sri Saga Marketing S/B. Semua peniaga termasuk peniaga atas talian yang masih mempunyai stok produk tersebut diarahkan untuk menghentikan serta-merta penjualan semua produk tersebut dan menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah terdekat untuk tujuan penyitaan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketiga-tiga produk ini disahkan mengandungi steroid.

Tolong Ingatkan Mak Ayah Jangan Beli 3 Produk Sunnah Ini, Disahkan Ada Steroid
Hati-hati ya, ikuti nasihat diberikan oleh KKM

 

Tolong Ingatkan Mak Ayah Jangan Beli 3 Produk Sunnah Ini, Disahkan Ada Steroid
Jus ini didakwa sebagai alternatif untuk masalah resdung

 

Tolong Ingatkan Mak Ayah Jangan Beli 3 Produk Sunnah Ini, Disahkan Ada Steroid
Terlalu banyak produk kesihatan yang dijual. Hanya perlu berhati2 agar kesihatan tidak memudaratkan apabila tersalah membeli

Apa yang anak-anak perlu ajarkan dan maklum mak ayah tentang produk “sunnah” ini?

IKLAN

Untuk pengetahuan, ketiga-tiga produk ini mengandungi Dexamethasone dan Prednisolone.

Apa dimaksudkan dengan keduanya? Dexamethasone dan prednisolone adalah steroid yang poten dan ia digunakan untuk rawatan masalah pembengkakkan dan radang yang serius.

Penggunaan dexamethasone dan prednisolone secara berpanjangan tanpa pengawasan ahli profesional kesihatan boleh mengakibatkan kesan sampingan serius yang boleh membahayakan kesihatan seperti kelemahan otot, kerapuhan tulang, peningkatan gula dalam darah, tekanan darah tinggi, katarak, peningkatan risiko jangkitan dan sindrom cushing.

Pesakit yang menghidap kencing manis adalah berisiko tinggi kerana ia boleh menyebabkan paras gula dalam darah tidak terkawal dan seterusnya boleh mengakibatkan komplikasi yang serius.

IKLAN

Carian REMAJA di web mendapati, JUS PENAWAR (botol berwarna hijau) didakwa boleh mengatasi masalah resdung. Manakala Jus Al Sunnah pula berwarna putih (dilabel dengan tulisan merah) dan Jus Penawar Gold berharga RM119.00 (jus kesihatan alternatif).

Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk ini adalah disarankan supaya SEGERA mendapatkan nasihat serta rawatan dari ahli profesional kesihatan. Pengguna yang telah mengambil produk ini untuk jangkamasa yang lama digesa supaya TIDAK memberhentikan penggunaannya secara mendadak dan turut mendapatkan nasihat serta rawatan dari ahli profesional kesihatan.

Ini kerana ini boleh menyebabkan masalah seperti kekeliruan dan penurunan tekanan darah yang boleh membahayakan kesihatan (akibat withdrawal syndrome).

IKLAN

KKM ingin menegaskan supaya semua makanan yang dijual di negara ini perlu mematuhi Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan di bawahnya. Adalah menjadi tanggungjawab pihak terlibat seperti pengilang, pembungkus, pengedar, ejen pemasaran dan penjual untuk memastikan produk makanan yang dijual mematuhi perundangan makanan.

KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara-perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna. Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh hubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau hubungi KKM melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.

Jadi dah fahamlahkan kenapa produk ini diHARAMKAN. Kalau sayang mak ayah, tolong jangan beli dan kalau dan beli, sila jangan guna lagi.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI