We get it. Barangan keperluan naik harga. Barangan kehendak naik harga. Segala-galanya pun mengalami kenaikan harga dari semasa ke semasa tanpa mengira sektor.

ARTIKEL BERKAITAN: Grab Naikkan Harga Per Minit, Jangan Pelik Kalau Dicaj Lebih Mahal – REMAJA

Namun apabila platform penstriman video terkenal, Netflix dilaporkan akan mengenakan bayaran lebihan kepada pengguna tidak lama lagi, ramai nampaknya yang tidak boleh menerima pengumuman tersebut.

Let’s break this down.

Khabarnya, Netflix akan mula mengenakan caj sebanyak RM13 sebulan khas kepada pengguna yang tidak tinggal serumah dengan pemegang akaun yang melanggan perkhidmatan tersebut.

Menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Netflix menjelaskan bahawa akaun Netflix adalah bertujuan untuk digunakan oleh satu isi rumah.

IKLAN

Oleh itu selepas ini, bagi pelanggan di Malaysia yang tidak menetap bersama tetapi ‘menumpang’ akaun Netflix seseorang, mereka akan menerima hantaran emel oleh Netflix bagi menjelaskan mengenai caj baharu RM13 ini.

Tidak Tinggal Serumah Tapi ‘Menumpang’ Akaun Netflix? Bersedialah Dicaj RM13 Sebulan

Manakala bagi pelanggan yang ingin berkongsi akaun mereka dengan individu di rumah lain pula boleh memindahkan profil sendiri kepada mereka. Lalu, rakan atau ahli keluarga mereka itu akan menjadi pelanggan baharu dan perlu membayar yuran langganan bulanan seperti pelanggan sedia ada.

IKLAN

Kejam? Well..

Terdahulu, timbul laporan bahawa Netflix sedang berusaha untuk mengatasi tren perkongsian akaun meluas dan di luar kawalan mereka. Lalu di Amerika Syarikat, Netflix telahpun mula melaksanakan peraturan ini untuk mengehadkan tontonan hanya kepada pelanggan yang tinggal di kediaman yang sama.

ARTIKEL BERKAITAN: “Jangan Pandang Imej Seksi Je..” Peserta Single’s Inferno Di Netflix Rupanya Pelajar Perubatan Harvard! – REMAJA

IKLAN

Hhm, apa pandangan korang?

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN