Contoh keadaan model pesawat A Boeing 737 China Eastern Airlines. Sumber Foto : S3studio/Getty Images

 

Susulan nahas pesawat China Eastern Airlines Boeing 737-800 yang membawa 132 orang terhempas semalam di kawasan pergunungan dekat selatan China, media tempatan sana melaporkan masih tiada tanda-tanda menunjukkan ada mangsa yang terselamat buat setakat ini.

Ia juga menggambarkan keadaan pesawat yang telah terbahagi kepada beberapa bahagian serpihan yang berselerak di lereng gunung yang penuh dengan tompokan kebakaran. Kata pegawai jabatan pengurusan kecemasan wilayahnya, Chen Jie; kebakaran berjaya dipadamkan dan mereka akan meneruskan dengan operasi menyelamat pula.

Tiada Tanda-Tanda Mangsa Selamat Daripada Nahas Pesawat China Eastern
Sumber Foto : Reuters

Tanpa menyatakan jumlah orang yang terbunuh, syarikat penerbangan China Eastern telah mengeluarkan kenyataan takziah ke atas penumpang dan anak kapal yang terkorban dalam nahas. Tiada penumpang warga asing berada di dalam pesawat tersebut, catat mereka.

ARTIKEL BERKAITAN : Pesawat China Eastern Airlines Terhempas, Laman Web Jadi Hitam Putih Tanda Berkabung – REMAJA

IKLAN

Sementara itu, syarikat Boeing pula berkata mereka bersedia bagi membantu operasi menjejaki punca kejadian dan telah berhubung dengan Pengawal Selia Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat mengenai insiden ini.

Pada masa yang sama, Boeing dan China Eastern menggesa agar tiada spekulasi pra-matang dikeluarkan berkenaan punca kejadian memandangkan nahas seperti ini selalunya melibatkan beberapa faktor yang saling berhubung kait.

Kata Presiden China, Xi Jinping kepada penyiar tempatan CCTV, pihaknya telah menggesa pasukan penyiasat untuk menentukan punca nahas secepat mungkin serta menggerakkan operasi mencari dan menyelamat ke lokasi kejadian.

IKLAN
Tiada Tanda-Tanda Mangsa Selamat Daripada Nahas Pesawat China Eastern
Sumber Foto : Reuters

Terdahulu, media China semalam menyiarkan klip rakaman daripada ‘dashcam’ kereta di lebuh raya berdekatan yang menunjukkan sebuah pesawat terjunam ke tanah. Pesawat dilaporkan sedang mula mengurangkan ketinggian sebagai persediaan untuk mendarat di Guangzhou.

IKLAN

Sumber : AGENSI

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI