Foto Kredit : Via Pexels

Baru-baru tular mengenai virus COVID-19 dikesan pada durian yang diimport. Penemuan ini mengejutkan ramai pihak di mana durian merupakan buah kegemaran ramai.

Why buah Durian??

Virus COVID-19 Dikesan Pada Buah Durian. Seriuslah…?
Foto Kredit : Via Produce Report

Kes yang berlaku di Pasar Haudongcheng di Ganzhou, timur China itu disahkan oleh Pejabat Hal Ehwal Pertanian (OAA) Kedutaan Thailand di Beijing, China memaklumkan bahawa pihaknya telah mengesan virus COVID-19 di permukaan bungkusan durian yang diimport dari negara Thailand.

IKLAN

Menurut laporan The Nation Thailand, Bungkusan durian, yang dipercayai memiliki wabak COVID-19, juga disimpan di tempat yang selamat, tetapi tidak ada maklumat lebih lanjut mengenai cara menyimpannya dan siapakah pihak yang bertanggungjawab menyimpan durian tersebut.

Virus COVID-19 Dikesan Pada Buah Durian. Seriuslah…?
Foto Kredit : Fresh Plaza

Sementara itu, OAA mengatakan bahawa bungkusan buah-buahan di beberapa kawasan lain di pasar telah disembur dengan cecair pembersih setelah kes itu dilaporkan.

IKLAN

OAA juga telah membincangkan perkara itu dengan Pentadbiran Umum Pabean China dan mengesahkan bahawa China tidak akan berhenti mengimport produk dari pembekal Thailand. Sebelum ini, China pernah diserang Virus Covid-19 gelombang kedua berpunca daripada ikan salmon.

IKLAN

So bagi pencinta buah durian, penulis sarankan hati-hati membeli buah durian okay. Pastikan korang mencuci tangan sebelum makan dan menjaga SOP.

Sumber :  The Nation Thailand.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI