Home Viral Tiada Halangan Rakyat Malaysia Tunai Haji Dan Umrah, Arab Saudi Terima Vaksin...

Tiada Halangan Rakyat Malaysia Tunai Haji Dan Umrah, Arab Saudi Terima Vaksin Sinovac

Sebagaimana kita tahu di Malaysia, rata-rata rakyat Malaysia menerima beberapa jenis vaksin COVID-19 iaitu Pfizer, AstraZeneca, Sinovac dan sebagainya secara random dan tidak boleh dipilih.

Kehadiran vaksin ini membuatkan orang ramai teruja sekaligus membuatkan ramai yang berminat untuk mendapatkannya dalam usaha untuk mengurangkan risiko dijangkiti wabak COVID-19 dan  memudahkan pergerakan pada masa akan datang terutamanya bagi orang Islam untuk pergi menunaikan Umrah dan juga Haji.

Tiada Halangan Rakyat Malaysia Tunai Haji Dan Umrah, Arab Saudi Terima Vaksin Sinovac

Namun, sebelum ini ada mengatakan vaksin COVID-19 Sinovac keluaran China yang diterima Malaysia hari ini tidak diterima oleh Kerajaan Arab Saudi lantas membantutkan niat kita untuk menunaikan rukan Islam ke lima itu.

IKLAN

Walaupun WHO telah membuat kenyataan vaksin Sinovac ini berkesan dalam mencegah jangkitan COVID-19 sama seperti vaksin jenis Pfizer-BioNTech.

Baru-baru ini ada berita gembira dan memberi sinar buat penerima vaksin Sinovac. Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri memaklumkan perkara tersebut menerusi satu hantaran di Facebooknya.

IKLAN

“Alhamdulillah, Arab Saudi telah memasukkan Sinovac dalam senarai vaksin yang diterima bagi kemasukan ke sana.

“Boleh sampaikan kepada ahli keluarga yang telah menerima vaksin Sinovac dan berniat untuk tunaikan haji dan umrah akan datang.

IKLAN

“Sama-sama kita doakan urusan jemaah haji Malaysia yang diluluskan untuk menunaikan haji pada tahun ini, dipermudahkan Allah SWT.

“Tidak ada lagi kerisauan kepada ahli keluarga kita yang khuatir tidak dapat tunaikan haji dan umrah kerana diberi vaksin Sinovac,” katanya.

Untuk info, sebelum ini kerajaan Arab Saudi tidak memasukkan Sinovac dalam senarai vaksin yang diterima bagi kemasukan ke negara tersebut. Hanya Pfizer dan AstraZeneca disenaraikan oleh kerajaan Arab Saudi bagi kemasukan negara tersebut sebelum ini.
Alhamdulillah, lepas kerajaan umum sempadan dibuka boleh la kita pergi menunaikan umrah satu keluarga.