Siapa yang tidak pernah makan Tom Yam? Rasanya yang masam dan masin penuh kesegaran membuatkan selera semakin meninggi apatah lagi jika dimakan bersama nasi. Jika anda pernah ke Thailand dan menikmati menu ini di sana, Tom Yum Kung merupakan sup pedas yang dimasak menggunakan pelbagai bahan segar seperti serai, cili padi, jus limau nipis, serai, lengkuas dan juga udang.

Kementerian Kebudayaan Thailand mahu menu tersebut disenaraikan oleh UNESCO sebagai sebahagian dari warisan budaya yang tidak ketara. Ini lantaran Tom Yam Kung merupakan menu yang sudah terkenal di seluruh dunia dan nama Thailand memang sudah sinonim dengan menu tersebut.

Thailand Mahu Tom Yam Kung Disenaraikan Sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara UNESCO 
Sumber gambar: pexels.com

Tom Yum melambangkan kehidupan ringkas komuniti agrikultur tradisional yang tingal di sepanjang sungai dan terusan di kawasan dataran tengah yang mana seni masakan tradisi yang diamalkan sangat dekat dengan alam semula jadi.

IKLAN

Menurut Menteri Budaya Thailand, Itthipol Kunplome, resipi dan juga skil memasak menu ini sudah diperturunkan dari generasi ke generasi dalam setiap rumah sebagaimana industri kulinari yang merangkumi makanan tempatan dan kebangsaan telah berkembang dan mendapatkan pengetahuan dan skil untuk memasak Tom Yam Kung.

IKLAN

Jika berjaya disenaraikan di dalam senarai UNESCO ia akan menjadikan reputasi makanan Thailand lebih terkenal di peringkat antarabangsa sekaligus mampu memberi peluang perniagaan yang lebih luas kepada industri makanan di Thailand.

IKLAN

Sumber: Bangkok Post

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI