Kemurungan adalah gangguan perasaan yang boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tidak kira umur, jantina atau bangsa.

Menurut Dr Rostam yang merupakan seorang psychiatrist, penyakit kemurungan atau Major Depressive Disorder adalah antara penyakit mental yang paling kerap disalahtafsir. Ramai yang sebenarnya fikir mereka atau rakan mereka mempunyai kemurungan tetapi sebenarnya tidak.

Ramai Yang Salah Tafsir, Ini Senarai Penyakit ‘Kemurungan’ Yang Bukan Depresi
.

Berikut merupakai senarai penyakit yang seakan kemurungan tetapi sebenarnya bukan:

1. Masalah endokrine: Sesetengah simptom penyakit ini menyamai simptom kemurungan dan kebiasaannya ada simptom fizikal juga. Contohnya, masalah kelenjar tiroid, pituitari, adrenal dan sebagainya.

2. Masalah rheumatologi: Berkaitan sendi, ‘connective tissue‘. Antara penyakit yang kerap datang dengan simptom seperti kemurungan ialah SLE.

3. Masalah berkaitan penggunaan ubatan tak berpreskripsi yang mengandungi steroid. Jika korang mengalami simptom kemurungan dalam masa yang sama ada menggunakan produk suplemen atau ubat tanpa preskripsi doktor, masalah korang mungkin ada kaitan dengan apa yang diambil.

IKLAN

4. Bipolar II Disorder

5. Premenstrual Dysphoric Disorder

6. Pervasive Depressive Disorder: Dahulunya dipanggil dysthymia. Mood sentiasa ‘under the weather’ tapi (barely) function

IKLAN

7. Jangkitan virus boleh menyerupai simptom kemurungan yang ringan (mild)

8. Penyalahgunaan alkohol/dadah jenis stimulant (ice dan lain-lain)

9. Stres/burnout

IKLAN

10. Grief – Kematian/kehilangan/kegagalan, dan lain-lain

Sebenarnya ada banyak lagi tetapi doktor ini hanya menyenaraikan antara 10 penyakit ‘kemurungan’ yang bukan kemurungan mungkin korang hadapi. Senarai ini tidak mengikut turutan tertentu dan ia tidak menggambarkan penyakit mana yang paling kerap berlaku.

Ramai Yang Salah Tafsir, Ini Senarai Penyakit ‘Kemurungan’ Yang Bukan Depresi
.

Jadi, kalau korang rasa murung janganlah anggap bahawa ia adalah satu penyakit kemurungan yang berbahaya. Adalah lebih baik jika korang berjumpa dengan doktor untuk mengesahkan sama ada simptom-simptom yang dialami itu hanya kerana penyakit lain atau mungkin memang korang menghadapi kemurungan.

Jika ya, dapatkan rawatan yang sewajarnya daripada doktor pakar.

Sumber: Twitter Dr Rostam