Mungkin ada di antara masyarakat Malaysia yang gemar bermain salji dan jika melancong ke luar negara, mereka akan berkunjung ketika musim sejuk. Disebabkan negara kita tidak bersalji, maka tidak hairanlah mengapa kita begitu gemarkan suasana sejuk itu.

Namun begitu, kebanyakan masyarakat luar negara yang mengalami musim sejuk, mereka tidak berapa suka dengan kehadiran musim sejuk, khususnya bila dihujani salji. Ini kerana cuaca menjadi lebih sejuk dan ia juga agak menyusahkan jika mahu keluar rumah kerana terpaksa membersihkan gumpulan salji terlebih dahulu.

Di Texas, Amerika Syarikat kini mengalami ribut salji sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 21 orang selain jutaan terputus bekalan elektrik (Berita Harian).

Foto: CNN

Cuaca luar biasa yang melanda di sebahagian besar AS itu juga turut menyebabkan kesejukan melampau selain mencetuskan puting beliung di tenggara negara terbabit.

Dek kerana terlampau sejuk, ia menyebabkan barangan dan persekitaran di sekeliling pun menjadi beku. Berikut merupakan perkongsian yang telah dibuat oleh pengguna
Twitter dengan menunjukkan keadaan betapa sejuknya Texas sekarang.

1. Highway dipenuhi salji

IKLAN

2. Kipas angin beku

3. Air pili pun jadi beku

4. Pools bertukar menjadi gelanggang luncur ais

IKLAN

5. Air dalam toilet bowl pun beku

IKLAN

6. Akuarium pun beku juga

@ray.k13😱😱😱 literally in shock! wow. ##texaswinter ##texas ##snowstorm2021 ##twomoms ##ohno♬ Oh No – Kreepa

7. Taman permainan yang dipenuhi ais

8. Boleh berdiri atas swimming pool dah. Hehe!

9. Pantai pun dituruni salji

10. Kaktus beku

Dah macam dalam filem Frozen pula. Tak dapat bayangkan betapa sejuknya tempat mereka sekarang. Rasanya masyarakat Malaysia tak tahan kalau sejuk macam ni. Hiks!