Berikutan pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 minggu lalu, Perdana Menteri Malaysia sebentar tadi mengumumkan satu bantuan yang dikenali sebagai Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) yang akan diperkenalkan bagi membantu rakyat dan ekonomi.

Menurut Tan Sri Muhyiddin Yassin, pakej bantuan bernilai 15 bilion ringgit ini akan menambah baik inisiatif yang berterusan serta mempercepatkan inisiatif yang berkaitan.

IKLAN

Demi mengurangkan beban, kerajaan bersetuju memberikan lanjutan masa bayaran semula pinjaman PTPTN selama tiga bulan pertama tahun ini susulan daripada penularan wabak COVID-19 di Malaysia.

Oleh itu, pelajar bolehlah menangguhkan pembayaran semula sehingga 31 Mac ini.

IKLAN

Bagi peminjam PTPTN yang terjejas akibat wabak COVID-19 dan bencana banjir, keputusan moratorium ini tentunya sedikit sebanyak membantu mengurangkan bebanan mereka.

Selain itu, kerajaan juga mengumumkan perlanjutan tempoh capaian internet percuma dengan kerjasama industri telekomunikasi sepanjang musim PKP.

IKLAN

“Pemberian data 1 Gigabit secara percuma telah diberi kepada orang ramai untuk melayari laman web, termasuklah untuk tujuan pendidikan. Kemudahan yang bernilai 500 juta ringgit ini telah bermula pada 1 Januari 2021 dan akan dilanjutkan sehingga hujung April 2021,” jelas beliau.

Bukan itu saja, pakej langganan khas untuk pelajar yang menduduki peperiksaan SPM dan STPM akan diperluaskan kepada pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Pakej ini juga akan disediakan sehingga hujung April 2021.

Terima kasih!