Semalam, viral kisah seorang lelaki tua yang membawa kereta bagai ular kena palu. Sekejap langgar tembok penghadang jalan, berenti kemudian memecut semula seolah-olah bermain police entry tanpa mengetahui keadaan sebenar lelaki yang awalnya disangka mabuk di Lebuhraya Persekutuan menghala ke Klang, berhampiran Bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), di Petaling Jaya, semalam.

Kesnya mula jadi viral selepas kejadian itu dirakam oleh Mohd Faizal yang sedang menunggang motosikal di laluan yang sama dengan kejadian berlaku. Dalam video berkenaan menunjukkan pemandu Honda CRV itu melanggar tembok pembahagi jalan dan dikatakan kemudian melanggar bahagian belakang sebuah kereta pacuan empat roda, Mitsubishi Triton. Hasil pemeriksaan rapi selepas kereta dapat diberhentikan mendapati, lelaki tua ini, Ti Teow Yong berusia 79 tahun sebenarnya mengalami tekanan darah rendah.

Sedikit info, seseorang yang mengalami tekanan darah rendah atau disebut Hipotensi akan mengakibatkan setiap organ daripada badan tidak mendapat aliran darah yang mencukupi dalam masa yang singkat dan akibat daripada ini timbulnya gejala atau simptom hipotensi. Kes ini jarang berlaku berbanding tekanan darah tinggi di masa seseorang itu terasa seperti hendak pitam, berasa pening dan sebagainya.

Dan sekiranya keadaan ini berlaku pada bahagian otak (tidak dapat bekalan darah yang diperlukan) pesakit boleh pitam atau pengsan. Namun, tekanan darah boleh berubah-ubah dalam tempoh masa yang sekejap sahaja di mana ianya boleh naik ataupun turun dan mengukur tekanan darah amat penting bagi menunjukkan tahap kesihatan seseorang.

Baca catatan terkini dari Mohd Faizul bagaimana dia berkongsi detik cemas semasa proses “menyelamatkan” Uncle Ti Teow semalam seperti di tulis dalam catatan facebooknya. Tahniah kepada brader ni kerana berani demi membantu Uncle yang berada dalam kesusahan itu. Nak kenal, inilah brader yang baik hati nie.

Inilah brader yang bertindak membantu Uncle dalam kesusahan itu. Mohd Faizul kanan, baju hijau. Gambar diambil dari fb miliknya

Inilah kejadian semalam dan Uncle Ti Teow rupanya alami tekanan darah rendah

Federal highway…dia x mabuk..mungkin dia dlm keadaan sakit, atau kehabisan ubat.

Update

Ok semua..harap bertenang dan jangan ribut-ribut. Aku nak cepat tadi, kejar masa so tak sempat nak update. Sekarang ini aku tengah free skit baru boleh cerita. Kisahnya aku follow kereta ni dari Pusat Sains, Bukit Kiara menuju ke Federal Highway tu lagi sebenarnya. Aku nampak kereta tu berhenti di tengah-tengah jalan lorong 3 lane..

Bimbang dia kena langgar dari belakang, aku berhentikan motor aku belakang keta dia. Kemudian baru je aku tongkat motor nak pergi tengok dia, tup-tup dia tekan minyak, teruih jalan kereta terhuyung hayang sampai ke Plaza Tol Kerinci Link.. Tu pun dia tak berhenti gak terus langgar palang tol lorong smart tag.

Lepas dia langgar palang tol tu..dia berhenti sekejap..dan masa aku baru sampai kat keta dia, baru je nak tanya dia apahal bawak keta mcm ular kena pukul, dia teruih tekan minyak la..keta teruih jalan.(hahahaha jilake rasa mcm kena main)..

Masa ni la aku keluarkan telefon untuk rakam pergerakan kereta dia..sebab aku bimbang berlaku sesuatu yang buruk dan tak dijangka, maka aku ada sesuatu bukti yang mungkin boleh diguna pakai kelak.

Ada yang komen kenapa aku tak call polis terus je?

Oleh kerana aku sgt yakin yang polis Malaysia ini bukanlah seperti Superman atau The Flash yang ada kuasa super power boleh muncul dengan secara, maka aku tak call polis. Lagipun benda tengah bergerak kot. Kena polis tu nanti tanya kat mana tempat kejadian? Tak masak plak aku nak jawab?

So, aku amik keputusan utk terus rakam hingga dia masuk ke jalan federal highway menuju ke Shah alam. Habis aku sekat semua kenderaan supaya jangan hampir dengan kereta pakcik ni, bahaya

Masa ini aku mmg betul-betul cemas sebab kereta banyak.

Pakcik ini pun nyaris-nyaris nak sodok penunggang moto kat depan dia. Masuk Federal Highway baru la ada seorang lagi penunggang motosikal yang sama-sama dengan aku tolong kawal lalu lintas sampai la kereta pakcik ni berhenti.

Alhamdulillah..lepas je kereta pakcik ini berhenti, tak sampai 5 minit pun, aku tengok polis-polis trafik yang naik motor, naik patrol car semua dah sampai kat belakang kereta pakcik ni (time ni video dh cut off). Masa aku dengan polis trafik tu check pakcik tu nyaris-nyaris kami tak dilanggar sebab pakcik tu masih nak tekan minyak keta dia. Mujur aku sempat tarik kunci keta dia..

Lepas tu kes pakcik ni aku serahkan pada polis-polis trafik yang dh makin ramai datang kat tempat kejadian ni. Aku nampak polis trafik tu sendiri yang tolong pandukan kereta pakcik ni ke tepi jalan, tak lama lepas tu dia orang terus bawa pergi ke balai PJ (rasanya) sebab sebelum kereta pakcik tu berhenti, ada sedikit pelanggaran dengan sebuah Hilux..(tiada dalam video)

Ok..setakat ni saja yang ada dalam pengetahuan aku. Latest update..

Posted by Mohd Faizal on Monday, 9 July 2018

Apapun tahniah untuk brader ini kerana sikap tolong menolong harus dipupuk dalam jiwa setiap insan.

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: