Fuh, memang havoc lah negeri Melaka bulan Mei ini!

Ini setelah Melaka dilantik menjadi tuan rumah sambutan Hari Belia Negara (HBN) peringkat kebangsaan selama tiga hari berturut-turut mulai 24 hingga 26 Mei 2024.

REMAJA berkesempatan menemui Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim di pekarangan Menara Taming Sari, Melaka baru-baru ini untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai tarikan festiviti Hari Belia Negara yang telahpun diatur.

Jom! 30,000 Dijangka Berada Di Melaka Untuk Hari Belia Negara, 73 Aktiviti Tersedia
Adam Adli (empat dari kanan) di majlis pelancaran Hari Belia Negara 2024 di pekarangan Menara Taming Sari, Melaka.

“Pihak KBS dengan kerjasama Kerajaan Negeri Melaka dan Majlis Belia Malaysia (MBM) menjangkakan lebih 30,000 orang ramai akan berkumpul di Dataran Pahlawan, Banda Hilir Melaka sempena Hari Belia Negara.

“Membuka tirai sambutan, KBS menerusi Jabatan Belia dan Sukan Negara (JBSN) akan mengadakan Program Semarak HBN@KBS pada 15 Mei (hari ini) di Podium A, Menara KBS Putrajaya dengan pengisian Ikrar Belia Negara, Konvensyen Belia Integriti Nasional dan aktiviti GHRM (Gaya Hidup Rakan Muda).

IKLAN

“Kemuncak sambutan HBN adalah perasmian oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam 25 Mei bersama-sama penyampaian Anugerah Perdana Belia Negara peringkat kebangsaan,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Remaja, MY (@majalahremaja)

IKLAN

Menyentuh mengenai aktiviti sepanjang tiga hari di hadapan Dataran Pahlawan, Banda Hilir nanti, beliau kongsikan sebahagian daripada 73 aktiviti berbeza yang disediakan untuk warga remaja dan belia khususnya bersandarkan kepada 10 GHRM.

Antaranya termasuklah Malam Solidariti Palestin, Larian #YakinBoleh Belia Malaysia 2024, Himpunan Komuniti Belia, perkhemahan belia, Pavilion Seni Budaya Negeri-negeri, karnival kerjaya, jualan dan pameran agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan dan swasta.

IKLAN

Turut menyerikan sambutan HBN 2024 adalah penganjuran Kebara RIUH@HBN 2024 dengan kerjasama Kementerian Komunikasi.

Dalam pada itu, bacaan Ikrar Belia Malaysia juga bakal diadakan di seluruh institusi pendidikan di bawah pentadbiran masing-masing.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Remaja, MY (@majalahremaja)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI