Sama seperti Korea, masyarakat di China juga sudah mula taksub dengan pembedahan plastik seperti tidak boleh dipisahkan lagi!

Trend terkini di sana ialah melakukan prosedur telinga “Elf”.

Telinga ‘Elf’ Cara Pantas Buat Wajah Lebih Langsing Dan Muda, Trend Remaja Di China
Sumber Gambar : Insider

“Telinga elf” biasanya merujuk kepada kecacatan kelahiran yang mengakibatkan bentuk telinga runcing, tetapi kini menjadi fesyen terbaru di kalangan anak muda China di tengah-tengah pasaran pembedahan kosmetik yang berkembang pesat.

Menjadikan telinga mereka menjadi yang kelihatan seperti satu makluk dalam filem Lord of The Ring yang disebut “Eldar”  merupakan satu prosedur yang paling dicari dan popular. Generasi muda berpendapat telinga berbentuk kecil dan tajam ini mempu memberikan efek wajah kelihatan lebih langsing, dan bahkan lebih muda.

Malah, media sosial di China dibanjiri perkongsian mereka yang membuat perubahan pada telingan ini.

IKLAN

Telinga ‘Elf’ Cara Pantas Buat Wajah Lebih Langsing Dan Muda, Trend Remaja Di China

“Magik! Saya tidak mengubah apa-apa di wajah saya tetapi semua rakan saya mengatakan bahawa saya kelihatan berbeza pada hari saya menyelesaikannya. (Wajah saya kelihatan lebih kecil, dan saya kelihatan lebih pintar dll.) di platform perkongsian gaya hidup Xiaohongshu pada hujung minggu.

Pencari kecantikan, lelaki dan wanita, telah berpusu-pusu ke hospital untuk mendapatkan prosedur.

IKLAN

“Ini adalah salah satu prosedur yang banyak kami lakukan. Permintaan sangat tinggi sehingga pelanggan harus berbaris untuk mendapatkan prosedur tersebut,” jelas ahli dermatologi Mylike Medical Cosmetic yang berpusat di Shanghai kepada South China Morning Post.

Menurur pakar bedah kecantikan di The Third People’s Hospital di Zhengzhou bernama Wang Jiangyun ,terdapat dua kaedah biasa untuk mendapatkan telinga seperti ini. Salah satu caranya adalah dengan menambahkan sekeping bahan tiruan atau tulang rawan dari bahagian badan yang lain ke kawasan di belakang telinga, yang biasa dilakukan Yu. Yang lain adalah untuk menyuntikkan asid hyaluronik, yang ditawarkan oleh Mylike.

Telinga ‘Elf’ Cara Pantas Buat Wajah Lebih Langsing Dan Muda, Trend Remaja Di China
Sumber Gambar : Pinterest

Kesan buruknyam telinga boleh dijangkiti, cicatricial, dan bahkan tidak simetri apabila rawan tambahan ditambahkan. Selain itu, risiko alergi dan darah atau gumpalan kulit juga boleh berlaku.

IKLAN

Untuk pengetahuan semua, pembedahan plastik sedang pesat berkembang di China, didorong oleh pendapatan yang meningkat, pengaruh Barat dan kepentingan untuk kelihatan cantik di media sosial. Bahkan, sesetengah ibu bapa sanggup membayar untuk melakukan pembedahan plastik untuk anak remaja mereka bagi membantu prospek pekerjaan.

Hmm…yelah, cantik tu kan subjektif bagi masyarakat Orang Ulu di Serawak juga menjadikan cuping telinga yang panjang adalah lambang kecantikan bagi gadis dan wanita mereka, sekali gus dikekalkan sebagai amalan tradisi sehingga kini.

SUMBER

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI