Teknologi 5G telah lama diperkatakan dan antara perkembangan yang paling ditunggu-tunggu penduduk dunia..

 

Ada khabar angin yang berkata ia akan menemui pengguna pada tahun ini selepas sekian lama proses pembangunan dan kajian dilakukan. Ada juga khabar angin yang berkata bahawa syarikat besar seperti Apple akan membawa masuk teknologi 5G menerusi pengenalan telefon pintar terbaru mereka.

Yes, it is exciting kerana dengan adanya 5G oleh syarikat telekomunikasi, kelajuan jaringan internet akan menjadi lebih hebat serta banyak lagi manfaat lain.

IKLAN

Teknologi 5G Akan Bawa ‘Bencana’ Radiasi? Ini Pros & Cons Oleh Pakar

Namun dalam pada semua orang menantikannya, seramai kira-kira 30,000 orang pakar termasuklah para doktor, saintis dan ahli pakar organisasi alam sekitar memohon agar perkembangan 5G ini dihentikan kerana gusat ia akan mengakibatkan lebih banyak ‘bencana’ terutamanya kepada manusia.

BUT HOW?

IKLAN

Melalui petisyen terbuka di 5gspaceappeal.com, mereka mendakwa 5G boleh mengancam kesihatan manusia akibat penggunaan frekuensi radio yang terlalu meluas dan tinggi.

Walaupun frekuensi itu tak dapat dilihat dengan mata kasar, namun ia boleh dikira (quantifiable) dan 5G tentunya akan merekodkan kadar frekuensi yang lebih tinggi berbanding teknologi 3G serta 4G sedia ada.

Ada benarnya juga. Dalam konteks Fizik sekalipun, kita pun tahu sepatutnya ada limitasi ke atas kekerapan penggunaan telefon pintar pada setiap hari kerana ia sebenarnya boleh mengancam organ telinga dan dalaman. Ia disebabkan oleh bahana frekuensi.

IKLAN

Teknologi 5G Akan Bawa ‘Bencana’ Radiasi? Ini Pros & Cons Oleh Pakar

Namun, Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), risiko 5G itu dinafikan oleh mereka kerana kajian teliti terhadap perkembangan telefon pintar (dahulunya telefon bimbit) telah dilakukan sepanjang 2 dekad lalu tidak menunjukkan risiko major.

Hhm, bagi kami setiap perkembangan teknologi pasti mempunyai pros & cons masing-masing. Tipulah kalau kata tak ada.

Tapi kita sebagai pengguna kenalah bijak menetapkan kesederhanaan dalam penggunaannya. Use technology in moderation, PEOPLE.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI