Taylor’s University melancarkan dua program pertama di Malaysia, iaitu Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Ruang Interaktif (Kepujian) dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Pembinaan Digital Mampan, bagi melahirkan graduan future-ready bagi memenuhi permintaan kemahiran digital, pada masa hadapan.

Ditawarkan di bawah Fakulti Inovasi dan Teknologi, program ini diperkenal bagi memupuk pelajar dengan kemahiran insaniah (soft skills) seperti pemikiran kritis, komunikasi berkesan, kreativiti serta kebolehsuaian untuk meningkatkan kejayaan dalam persekitaran kerja, selain daripada pengetahuan luas yang diperoleh.

ARTIKEL BERKAITAN: Apple Buka Peluang Pekerjaan Sempena Pembukaan Apple Store Pertama Di Malaysia

Taylor’s University Perkenal 2 Program Baharu Pertama Di Malaysia Bagi Perkasa IR 4.0

Dekan Eksekutif Fakulti Inovasi & Teknologi Universiti Taylor, Profesor Dr David Asirvatham, berkata program inovatif itu dilengkapi dengan pusat pembelajaran realiti lanjutan (XR) bertaraf dunia, Teknologi Masa Depan Dalam Talian Maya Taylor & Realiti Lanjutan (VORTEX XR Lab).

“Kemudahan XR yang mengintegrasikan realiti tambahan (AR), realiti maya (VR), dan realiti campuran (MR) dengan pelaburan lebih RM1.2 juta mempunyai akses kepada peralatan realiti lanjutan kehidupan sebenar terkini dan kemahiran khusus, berguna untuk penciptaan kandungan pengajaran dan pembelajaran serta untuk idea, mereka bentuk dan membuat prototaip pengalaman mengasyikkan.

“Selaras dengan usaha XR universiti yang berterusan, perjalanannya untuk mengubah kurikulum dan pedagoginya dengan membenamkan kemahiran dan modul teknologi ke dalam darjah, dan pertumbuhan keseluruhan imersif teknologi,” ujarnya.

Sekadar informasi, makmal VORTEX XR menyokong semua fakulti daripada hospitaliti dan seni bina kepada reka bentuk, undang-undang, komunikasi, perubatan, seni masakan dan lain-lain.

IKLAN

Taylor’s University Perkenal 2 Program Baharu Pertama Di Malaysia Bagi Perkasa IR 4.0

Sarjana Muda Reka Bentuk Spatial Interaktif (Kepujian)

Sarjana Muda Reka Bentuk Spatial Interaktif diperkenal untuk memenuhi permintaan semasa dengan kemajuan teknologi. Pelajar akan mempelajari asas teori reka bentuk spatial bersama teknologi serta kandungan automasi untuk persekitaran dalaman dan luaran.

Program ini menawarkan dua pengkhususan iaitu Reka Bentuk Rumah Pintar dan Reka Bentuk Persekitaran Pintar. Pelajar mempunyai tiga pilihan pembelajaran untuk dipilih – latihan amali konvensional, pengalaman pembelajaran berasaskan kerja dengan rakan industri seperti FrameMotion Studio Sdn Bhd, Virtual X Malaysia, Kementerian XR, HONOR dan IMT Smart Home.

Selain mod teknousahawan yang memberi peluang kepada pelajar untuk memulakan perniagaan dengan bimbingan oleh inkubator permulaan usahawan Universiti Taylor, BizPod.

IKLAN

Taylor’s University Perkenal 2 Program Baharu Pertama Di Malaysia Bagi Perkasa IR 4.0

Pengkhususan Reka Bentuk Rumah Pintar menghasilkan pereka bentuk untuk mencipta ruang kediaman pintar yang diperibadikan yang boleh beroperasi secara automatik, memenuhi keperluan dan gaya hidup individu.

Manakala pengkhususan Reka Bentuk Persekitaran Pintar mereka bentuk pengalaman untuk mengubah cara kita berinteraksi dengan produk dan menggunakan maklumat menggunakan teknologi spatial.

Taylor’s University Perkenal 2 Program Baharu Pertama Di Malaysia Bagi Perkasa IR 4.0

Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Pengurusan Pembinaan Digital Lestari

IKLAN

Bagi pengajian ini pula bertujuan untuk menyediakan graduan dalam menangani cabaran dalam kemampanan dan transformasi digital dalam industri pembinaan. Program ini diketuai bersama oleh pemimpin industri dan rakan kongsi seperti Eco World Development Group Berhad  dan Green Quarter Sdn Bhd.

Pelajar akan mempunyai dua pilihan pembelajaran untuk dipilih – latihan amali konvensional atau pengalaman pembelajaran berasaskan kerja selama setahun dengan rakan kongsi industri untuk menyediakan graduan bagi industri Seni Bina, Kejuruteraan dan Pembinaan tempatan serta global.

Program ini menawarkan dua pengkhususan, Pembinaan Hijau dan Pembinaan Pintar. Pengkhususan untuk program baharu ini juga adalah sejajar dengan Pelan Strategik Pembinaan 4.0.

Taylor’s University Perkenal 2 Program Baharu Pertama Di Malaysia Bagi Perkasa IR 4.0

Bersama dengan membantu pelajar menerima Revolusi Perindustrian Keempat, program ini juga menggabungkan teknologi digital seperti pengimbasan laser, dron, kecerdasan buatan, AR serta percetakan 3D.

Untuk makluman pembaca REMAJA, program baharu Taylor’s University akan dibuka untuk pengambilan pelajar pertamanya pada Mac 2023, dan mempunyai dua pengambilan setiap tahun pada bulan Mac dan Ogos.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI