Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

 

Pemergian dua orang ahli kumpulan popular, Dadali pada minggu ini telah mengejutkan ramai peminat di Indonesia bahkan juga di Malaysia.

Dadali yang terkenal dengan lagu-lagu romantis serta mendayu seperti Di Saat Aku Mencintaimu telah kehilangan pemain gitarnya, Yuda dan juga pemain keyboard, Rixx selang beberapa hari saja.

Perkhabaran menyedikan ini telah disahkan oleh wakil pengurusan Ascada Musik sendiri pada pagi semalam.

Untuk pengetahuan, Yuda meninggal dunia pada 7 julai lalu pada jam 330 petang akibat sakit pada saluran pencernaan dalam perut dan sesak nafas.

[Takziah] 2 Anggota Band Dadali Meninggal Dunia Dalam Tempoh Seminggu

IKLAN

Manakala menerusi kenyataan rasmi pengurusan mereka, Rixx pula meninggal dunia sekitar jam 4.50 pagi kelmarin disebabkan jangkitan COVID-19.

“Rixx sempat menjalani kuarantin kendiri di rumah, keadaannya (juga) semakin pulih sebelum ini.

“Selepas dimaklumkan berita pemergian Yuda, kesihatan Rixx semakin merosot. Rixx dikategorikan sebagai pesakit COVID-19 tanpa gejala, gejalanya ringan sangat,” kongsi Sakti. Walaupun bergejala ringan, Rixx perlu berdepan dengan cabaran untuk pemulihan kesihatannya.

[Takziah] 2 Anggota Band Dadali Meninggal Dunia Dalam Tempoh Seminggu

Ketika dimasukkan sebentar ke hospital dekat Bogor Indonesia, dia hanya ditempatkan di unit kecemasan kerana semua bilik lain sudah dipenuhi. Usaha untuk menempatkannya lebih lama di hospital juga gagal.

IKLAN

Ini kerana hospital-hospital di Jakarta kini sememangnya penuh dan peralatan perubatan untuk merawat pesakit seperti tangki oksigen juga semakin berkurangan. Malah sebelum meninggal, Rixx masih belum dapat dibawa ke wad kerana tiada kekosongan.

ARTIKEL BERKAITAN : Indonesia Kritikal, Atta Halalintar Gerak Sumbangan Oksigen Untuk Pesakit Covid-19 – REMAJA

Lalu dia dibawa pulang untuk proses kuarantin di rumah saja. Kadar oksiden Rixx dikatakan menurun sehingga 77 peratus.

“Selepas menerima khabar duka Yuda, Rixx sangat terkejut. Rixx menghubungi saya dan memberitahu amat bersedih dengan berita pemergiaan sahabatnya itu,” tambah Sakti.

IKLAN

*

Dalam pada itu, Sakti turut berkongsi bahawa tiga lagi ahli Dadali lain telah disahkan postif COVID-19. Ini termasuklah vokalisnya, Dyrga, Eka dan Richard. Mereka bernasib baik apabila telapun menerima keputusan ujian calitan yang disahkan negatif pada minggu ini.

[Takziah] 2 Anggota Band Dadali Meninggal Dunia Dalam Tempoh Seminggu

Menerusi hantaran di Instagram, Dyrga telah memuat naik ucapan takziah buat Yuda dan Rixx dengan kapsyen berbunyi, “Tenang di sana sahabat-sahabatku.

“Yuuudddddd, cepat sangat kamu meninggalkan aku. Ya Allah, sekarang pemain keyboard, Rixx pula menyusul. Tunggu kami akan menyusul kelak.”

[Takziah] 2 Anggota Band Dadali Meninggal Dunia Dalam Tempoh Seminggu