Varian Delta yang sebelum ini menganas di India kini dilaporkan telah melarat ke Indonesia. Negara seberang itu sedang berdepan lonjakan kes ketara akibat penularan pesat varian tersebut dan yang paling teruk terjejas di rantau Asia Tenggara.

Lebih membimbangkan adalah apabila sistem kesihatan Indonesia dikhuatiri boleh lumpuh pada bila-bila masa apabila semakin banyak hospital tidak dapat menampung keperluan pesakit COVID-19 yang kian kekurangan katil dan bekalan oksigen.

IKLAN

Atas dasar kemanusiaan, bintang YouTube dan media sosial popular Indonesia, Atta Halilintar telah menggerakkan tabung sumbangan untuk membeli tangki oksigen bagi merawat pesakit Covid-19.

Menurut laporan media Indonesia, selepas dua hari ia dilancarkan, dana yang terkumpul setakat ini telah mencapai Rp227 juta atau lebih kurang RM65,000. Ia menghampiri setengah daripada sasaran sumbangan mereka iaitu Rp500 juta.

IKLAN

Suami kepada Aurel Hermansyah ini berterima kasih atas keprihatinan masyarakat dan sedang terus mengumpulkan dana untuk membelikan silinder oksigen. Walaupun jumlah terkumpul adalah memberangsangkan, sumbangan tetap akan dibuka bermula Isnin lalu (5/7/2021) hingga ke bulan berikutnya.

IKLAN

Menurut kerajaan Indonesia, kadar pengebumian harian mangsa Covid-19 telah meningkat 10 kali ganda sejak Mei lalu. Direkodkan, hampir 1000 kakitangan perubatan Indonesia maut akibat COVID-19 termasuk 12 orang yang sudah menerima suntikan dos vaksin.

Moga yang baik-baik sahaja untuk negara jiran kita ini.

Sumber : Tribunnews

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI