Mungkin bagi kebanyakan rakyat negara ini Sindrom Tourette ialah satu istilah asing.

Tiada siapa yang tahu rupanya penyanyi dan pemenang Grammy ini rupanya salah seorang yang menghidapi sindrom tourette yang dihadapi sejak kecil.

ARTIKEL BERKAITAN : Billie Eilish Kalahkan Taylor Swift Di Grammy 2020, Ini 5 Fakta Tentang Remaja 18 Tahun Ini!

Billie Eilish Akui Penat Hidap Sindrom Tourette Sejak Kecil, Kenali Gangguan Neurologis Ini

Malah, Billie Eilish ketika ditemu ramah oleh David Letterman dalam realiti TV Netflix, David Letterman’s My Next Guest menyatakan penyakit sindrom tourette yang dihadapi sepanjang hidupnya itu sememangnya memenatkan.

“Jika awak rakam saya dengan lama, awak akan dapat melihat tik yang banyak,” katanya dalam realiti TV tersebut.

IKLAN

 

Sindrom ini selalunya bermula dari kecil tetapi apabila umur meningkat, tiknya akan semakin berkurangan. Dengan itu, Billie menerangkan bahawa tiknya tidak muncul apabila dia membuat persembahan. Dalam banyak-banyak tik yang dia hadapi, ada yang telah pergi dan selebihnya masih ada seperti biasa.

Terangnya lagi, orang tidak akan perasan perkara ini ketika berbual dengannya tetapi dari pihaknya sendiri, sindrom ini amat memenatkan.

Billie suka berkongsi pengalamannya dengan sindrom tourette tetapi dia sendiri juga agak keliru dengan penyakit ini.

Reaksi orang lain pada tiknya pula kebanyakkan tidak begitu baik.

IKLAN
Billie Eilish Akui Penat Hidap Sindrom Tourette Sejak Kecil, Kenali Gangguan Neurologis Ini
Sumber: billboard

“Reaksi yang sering berlaku ialah mereka ketawa seperti saya sedang cuba untuk berjenaka. Saya memang kecil hati apabila kejadian sebegitu berlaku.” ngadu selebriti antarabangsa itu.

Kenali Penyakit Sindrom Tourette

Diambil dari laman National Institute of Neurological Disorders and Stroke, sindrom Tourette adalah suatu kondisi yang menyebabkan seseorang mengeluarkan suara dan gerakan yang tidak disengaja yang disebut tics. Biasanya, sindrom ini dimulai selama masa kanak-kanak.

Malah, Sindrom Tourette juga adalah gangguan neurologis yang ditandai dengan gerakan atau suara vokal yang tiba-tiba, berulang, cepat, dan tidak diinginkan. Sindrom Tourette adalah salah satu dari sekelompok gangguan sistem saraf yang sedang berkembang yang disebut gangguan tic.

IKLAN

Misalnya, korang mungkin berulang kali mengedipkan mata, mengangkat bahu, atau mengeluarkan suara yang tidak biasa atau kata-kata yang menyinggung. Tics biasanya muncul antara usia 2 dan 15, dengan rata-rata usia sekitar usia 6 tahun. Laki-laki sekitar tiga sampai empat kali lebih mungkin dibandingkan perempuan untuk mengembangkan sindrom Tourette.

Moga Billie Eilish terus tabah dan cekal melawan sindrom ini.

BACA LAGI : Bahaya Atau Tidak Wanita Bermisai & Berbulu Tebal! Kenali Sindrom Hirsutism

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.