Mungkin masih ramai lagi yang tak tahu bahawa korang boleh perbaharui pasport secara online saja.

Tak perlu menunggu nombor giliran yang lama di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), buat sendiri dekat rumah tak sampai 10 minit, kemudian korang dah boleh pergi ambil.

Lagi pun, Jabatan Imigresen Malaysia juga memang mengalakkan orang ramai memperbaharui pasport mereka secara online.

Korang boleh renew melalui Permohonan Pembaharuan Pasport (MyOnline Passport) di laman web imigresen. Tapi, ia hanya boleh dilakukan untuk tujuan pembaharuan saja dan bukannya memohon pasport baru ok?

IKLAN

Kalau korang renew passport melalui kaunter, tempoh untuk mendapatkan pasport mengambil masa lebih kurang satu jam selepas pembayaran, tapi kalau buat secara online, korang boleh dapat dalam tempoh tak sampai 15 minit.

IKLAN

Caranya dengan memohon melalui portal imigresen dan memuat naik gambar serta membayar RM200 untuk pembaharuan bagi tempoh lima tahun. Mudah je kan?

Cara serahan pula, korang boleh datang sendiri ke lokasi pejabat imigresen yang dipilih dan passport akan diserahkan dalam masa 10 hingga 15 minit.

IKLAN

Ini dijelaskan oleh Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali dan beliau juga berkata permohonan secara online kurang mendapat sambutan kerana orang ramai masih tidak tahu kewujudan kemudahan ini.

Usaha ini dilakukan untuk mengurangkan kesesakan serta tempoh menunggu di cawangan pejabat imigresen, selain menjadi salah satu usaha untuk ke arah digital.

Sumber: Harian Metro