Tarik nafas panjang-panjang dan bertenang ye gaisss!

Sejak penularan wabak virus korona 2019-nCoV berbahaya tersebar di Wuhan, seramai lebih 28,200 orang telah djangkiti di seluruh dunia.

Tak Pernah Ke China, Wanita Tempatan Ini Kes Pertama Dijangkiti Virus Corona!
outbreak-coronavirus-world-1024x506px

Hari ini, Kementerian Kesihatan melaporkan dua lagi mangsa dikesan positif novel coronavirus (2019-nCoV) termasuk kes pertama membabitkan warga tempatan yang tidak pernah ke China.Eh seriuslah!

Menurut Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, kes pertama membabitkan seorang wanita berusia 40 tahun iaitu adik kepada lelaki warga tempatan yang dilaporkan positif 2019-nCoV, sebelum ini.

Tak Pernah Ke China, Wanita Tempatan Ini Kes Pertama Dijangkiti Virus Corona!

Korang ingat lagi tak, mangsa pertama warganegara Malaysia yang sah dijangkiti Coronavirus lepas dia attend satu mesyuarat di Singapura?

IKLAN

Ia adalah kes pertama jangkitan tempatan kerana wanita berkenaan sebelum ini tidak mempunyai sejarah perjalanan ke China, menjadikan sebanyak 14 kes dilaporkan hingga hari ini.

“Pada 1 Februari lalu, wanita terbabit mengalami gejala demam dan sakit tekak sebelum mendapatkan rawatan di klinik swasta pada 4 Februari lalu.

“Sebaik abangnya dikesan positif (coronavirus), Pejabat Kesihatan Kuala Muda, Kedah terus menjejaki wanita terbabit dan beberapa ahli keluarga lain bagi mendapatkan sampel klinikal.

“Ujian pengesanan dan pengesahan bagi kes berkenaan dilaporkan positif semalam. Beliau kini dimasukkan ke wad isolasi di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan berada dalam keadaan stabil.

IKLAN

“Seramai 41 lagi ahli keluarga lain yang disaring dilaporkan negatif,” katanya pada sidang media harian mengenai 2019-nCoV, di kementeriannya, hari ini.

Tak Pernah Ke China, Wanita Tempatan Ini Kes Pertama Dijangkiti Virus Corona!

Dr Dzulkefly berkata, bagi kes kedua pula ia membabitkan pelancong wanita dari Wuhan, China yang berusia 37 tahun.

IKLAN

“Wanita berkenaan tiba di negara ini bersama ibu dan tiga rakannya pada 25 Januari lalu. Mereka dilaporkan turut melawat (beberapa) tempat pelancongan di sekitar Kuala Lumpur.

“Pada 1 Febuari lalu, beliau mendapatkan rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kerana mengalami gejala demam ringan,” katanya.

Jadi, sila patuhi langkah yang sudah dikeluarkan oleh WHO bagi mengurangkan risiko jangkitan wabak berbahaya ini. Paling penting, awasi kebersihan dan kesihatan agar korang tidak menjadi salah seorang mangsa.

Wabak berbahaya Virus Corona ini sudah pun masuk Malaysia, Jaga-Jaga guys!

Sumber : Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI