Foto Via Pexels/ mashable.

Penulis percaya ramai je antara kita yang suka mengunakan emoji di whatsApp kerana ia lebih senang  menunjukkan emosi kita ketika itu. Dan terdapat juga Emoji Whatsapp yang disalah erti oleh kita, yang selama ini kita sangka ianya betul tetapi sebaliknya.

Hati-Hati Hantar Emoji ‘Love’ Merah, Boleh Dihukum Penjara Dan Denda

ARTIKEL BERKAITAN : Jangan Salah Bagi “Love”, Kenali Maksud Disebalik Simbol Emoji Ini

Walaupun begitu, awas ya!

Di Arab Saudi korang boleh dipenjarakan gara-gara menghantar emoji ‘love’ ini. Mengikut laporan akhbar Okaz, pakar dalam jenayah siber di Arab Saudi telah memberi amaran kepada orang ramai bahawa tindakan menghantar emoji ‘love’ kepada seseorang di aplikasi WhatsApp boleh menyebabkan pengirimnya dipenjarakan.

Mengikut undang-undang Saudi, pengirim boleh dihukum penjara dua hingga lima tahun dan dikenakan denda 100,000 riyal (RM111,556) sekiranya didapati bersalah.

IKLAN

Hati-Hati Hantar Emoji ‘Love’ Merah, Boleh Dihukum Penjara Dan Denda

Ahli Persatuan Anti-Penipuan Arab Saudi, Al Moataz Kutbi berkata bahawa menghantar emoji ‘love’ di aplikasi WhatsApp adalah sama dengan bentuk jenayah gangguan.

Selain itu, katanya penggunaan beberapa imej dan ungkapan semasa bersembang dalam talian juga boleh bertukar menjadi jenayah gangguan jika tuntutan mahkamah difailkan oleh penerima.

Dia memberi amaran kepada pengguna aplikasi supaya tidak memulakan perbualan dengan mana-mana pengguna tanpa persetujuan mereka atau terlibat dalam perbualan yang tidak selesa atau mengganggu pengguna lain selain menekankan amaran terhadap penggunaan ekspresi eksplisit atau emoji hati merah.

IKLAN

Hati-Hati Hantar Emoji ‘Love’ Merah, Boleh Dihukum Penjara Dan Denda

”Menurut sistem anti-gangguan, gangguan ditakrifkan sebagai setiap pernyataan, perbuatan atau gerak isyarat dengan konotasi seksual yang dibuat oleh seseorang terhadap mana-mana orang lain yang menyentuh badan atau kehormatannya atau melanggar kehormatannya dengan apa-apa cara, termasuk teknologi moden.

”Ini termasuk (emoji) yang dikaitkan dengan konotasi seksual mengikut adat masyarakat, seperti hati merah dan mawar merah,” kata Kutbi.

Jadi lepas ni, jangan la suka hati bagi ‘love’ berwarna tu okay!

IKLAN

BACA LAGI : Bukan Gambaran Rasa Segan Atau Malu, Ini Sebenarnya Maksud Emoji ‘Monyet Tutup Mata’

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Gulf News

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI