Siapa kata remaja yang ada rupa tak pentingkan pelajaran? Mulut…

 

Musim konvokesyen pada bulan Oktober tahun ini memang meriah dengan momen indah yang dikongsi oleh beberapa remaja popular di Instagram. Tak kiralah sama ada mereka datang dari latar belakang sukan seperti Pandelela Rinong, media sosial (Safwan Nazri, Nadia Azlan) atau penyanyi baru seperti Sheryl Shazwanie, mereka membuktikan karier bukanlah penghalang untuk menggenggam segulung sijil.

Remaja ucapkan tahniah kepada korang semua! Dan bagi pelajar kolej atau universiti di seluruh Malaysia yang juga bergelar graduan pada bulan ini, happy convocation guys!

 

Safwan Nazri

Finalis Hero Remaja 2017 ini masih belajar sepanjang dia menyertai pencarian tersebut pada tahun lalu. Jarak di antara Kuala Lumpur (lokasi utama penggambaran), Kedah (asal) dan Perlis (universiti) memang mencabar buat Safwan Nazri.

Tetapi iyalah, orang kata kalau nak seribu daya, kan? Kejayaan Safwan ini mengingatkan penulis kepada kisah finalis Hero Remaja 2011/2012 iaitu Nazrief Nazri yang merupakan graduan dari UiTM Seri Iskandar, Perak. Nazrief pun perlu mengimbangi masa, mirip Safwan semasa bertanding.

 

View this post on Instagram

 

Family is Everything ?#konvo #uitmdihatiku #degree #uitmperlis #uitm

A post shared by Safwan Nazri (@safwannazri) on

 

 

Pandelela Rinong

Atlet terjun negara yang bergelar juara dunia ini sekali lagi mengharumkan nama negara apabila berjaya menghabiskan pelajaran dari Universiti Malaya. Malah, ramai yang terkejut sepanjang minggu ini apabila mendapat tahu Pandelela masih sempat belajar sambil bertanding, all this while!

IKLAN

“Saya mengambil masa bertahun-tahun lamanya untuk mengimbangi kerja keras sebagai atlet negara dan belajar pada lewat malam. Ada masa yang memang sukar dan saya perlu tenangkan diri.

I like my graduation robe especially the color and design.

“Saya beli robe ini dan menggantungnya di rumah. Siapa tahu ia boleh berikan motivasi untuk saya terus menyambung pelajaran selepas ini,” katanya di Instagram.

 

 

View this post on Instagram

 

First and last dive wearing my graduation robe. #celebration #happy #weekendishere #instagreat #studentathletelife #diver

A post shared by Pandelela Rinong (@pandelela) on

 

HANNA FARESHA

Anak kepada Fauzi Nawawi dan Lisdawati ini memang cekap dalam mengimbangi pelajaran dan masa lapang, sejak dari zaman SPM lagi.

IKLAN

Kali ini, adik kepada penyanyi Fareez Fauzi ini meraikan kejayaannya dalam bidang perakaunan dan berazam menyiapkan diri untuk menggenggam ACCA.

 

IQWAN ALIF

Penyanyi single ‘Cemburu Buta’ ini juga baru bergelar graduan dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA)

“Alhamdulillah, saya dapat merasa moment ni. Tahniah kepada diri sendiri sebab berjaya melawan anasir-anasir jahat yang pernah menguasai diri ni untuk berhenti belajar.

“Demi hajat arwah, demi mama & keluarga, saya seretkan badan untuk habiskan juga pengajian di sini.”

 

NADIA AZLAN SHAH

IKLAN

Si cantik yang popular sebagai model dan instafamous ini juga tak terlepas daripada momen konvokesyen di kampus UNISEL. “Alhamdulillah, check list dapat juga saya capai.

“Terima kasih kepada suami saya yang banyak bersama saya ketika melakukan assignment. Convo juga isteri awak! Dan terima kasih juga kepada mama dan daddy yang membantu Nadia ke tahap ini”

 

SHERYL SHAZWANIE

Sheryl mengingatkan penulis kepada penyanyi Najwa Latif.

Bukan kerana imejnya yang bertudung tetapi keazaman menghabiskan juga pelajaran walaupun minatnya terletak pada bidang nyanyian. “Saya tak akan berada di sini tanpa sokongan dan bantuan ramai pihak.

“Words can’t describe how grateful I am to have these people in my life. Alhamdulillah, saya telah tamatkan pengajian Diploma Perakaunan.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sheryl Shazwanie Shamsulbahri (@sherylshazwanie) on

LUNA TASYA

Last but certainly not the least, rapper single Teka-Teki dan social media influencer ini juga baru saja graduate! Bukan di kolej ataupun universiti memandangkan Tasya baru berusia 17 tahun, tetapi daripada sekolah menengahnya.

So cute!