Perbahasan beliau akan berlangsung pada hari Khamis, minggu hadapan. Sumber Foto: Instagram Syed Saddiq

 

Sejak perbahasan di Dewan Rakyat bermula Isnin lalu sesudah pembentangan Belanjawan 2021, banyak perkara yang dipetik daripada pembentangan itu telah menjadi poin utama ahli parlimen Malaysia untuk diajukan kepada menteri serta pihak berkenaan.

Ada yang membahasnya secara produktif, ada juga yang menuduh tidak tentu fasal. Biasalah, itu sudah umpama adat ahli parlimen negara kita yang sudah sebati dengan kebanyakan daripada mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: 3629 Undian Tak Puas Hati Belanjawan 2021

Apapun, ahli parlimen Muar, Yang Berhormat Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini mengumumkan bahawa gilirannya untuk membentangkan perbahasan bagi Belanjawan 2021 telah dijadualkan untuk berlangsung Khamis minggu hadapan.

IKLAN
Syed Saddiq Nak Bahas Potongan Yuran Universiti Di Parlimen
Sumber Foto: Instagram Syed Saddiq.

Menerusi posting di Instagram beliau, sebanyak 6 perkara utama akan menjadi kupasan dalam pembentangan tersebut.

Antaranya termasuklah pelanjutan moratorium bagi membantu rakyat yang kini sedikit ‘sesak’ untuk membayar semula pinjaman secara ansuran bulanan, pengeluaran KWSP oleh rakyat yang memerlukan sumber kewangan bagi menjalani kehidupan pada musim pandemik ini dan bantuan kepada golongan M40.

BACA LAGI: Belanjawan 2021, Universiti Awam Terima Makeover RM50 Juta

IKLAN

Selain itu, beliau juga ingin membahaskan bantuan internet kepada lebih ramai rakyat yang memerlukannya demi kelestarian hidup untuk bekerja & belajar serta memohon pihak kerajaan agar menyemak semula peruntukan RM85.5 juta kepada Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) di bawah Kementerian Komunikasi & Multimedia. 

Ramai bersetuju bahawa dana itu sewajarnya disalurkan untuk tujuan yang lebih prominen dalam musim pandemik di Malaysia seperti bantuan bajet kesihatan dan ekonomi rakyat.

Akhir sekali, Syed Saddiq juga ingin mengupas mengenai Bantuan Mahasiswa melalui potongan yuran universiti memandangkan kebanyakan institusi sekarang menggunakan pendekatan Open & Distance Learning (ODL) dari rumah masing-masing.

IKLAN

Penulis secara peribadi bersetuju dengan poin terakhir itu kerana para pelajar IPT terutamanya pelajar IPT swasta yang kurang menerima bantuan sewajarnya seperti yang diterima oleh pelajar IPT awam oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Korang setuju tak dengan 6 perkara ini? Atau ada poin-poin lain yang perlu dibahaskan juga?