REMAJA sedang melihat ke arah intipati Belanjawan 2021 yang sedang dibentangkan petang ini.

Apakah lagi poin penting yang memberikan kelebihan kepada para pelajar?

 

01

Pada setiap bulan, murid tahun 1 sehinggalah tingkatan 6 dan golongan OKU akan memperolehi pas perjalanan bulanan tanpa had bernilai RM5 bagi tren komuter di Lembah Klang, Komuter utara, tren Kuala-Lipis-Tumpat dan tren Sabah jajaran Beaufort-Tenom.

 

02

Bagi pelajar UPT yang mendapat bantuan pinjaman PTPTN, korang layak untuk mendaftar bagi skim pinjaman komputer riba di bawah Bank Simpanan Nasional (BSN). Skim yang dinamakan sebagai Skim BSN MyRinggit-i COMSIS memperuntukan bajet sebanyak RM100 juta.

 

03

Sementara itu, kepada korang yang berusia 18 hinggga 20 tahun, sebanyak RM75 juta telah diperuntukkan untuk Program eBelia. Ia adalah inisiatif kerajaan untuk mengkreditkan RM50 ke dalam akaun e-Wallet masing-masing secara one-off (sekali pembayaran). Ini bertujuan untuk membudayakan ekonomi cashless.

IKLAN

 

04

Untungnya pelajar institusi bumiputera seperti MARA dan UiTM apabila RM6.5 bilion diperuntukkan untuk akses pendidikan yang berkualiti kepada pelajar dan para tenaga pengajar.

Belanjawan 2021: Universiti Awam Dapat ‘Makeover’ Kemudahan RM50 Juta!

 

05

Bagi IPT Awam yang lain, jangan bersedih. Ini kerana sebanyak RM14.4 bilion telah diperuntukkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi. Ini termasuklah RM50 bagi projek membaik pulif infrastruktur dan peralatan usang di universiti-universiti awam. It is makeover time!

IKLAN

 

06

Keperluan pendidikan khas juga tidak dilupakan. Sebanyak RM45juta diperuntukkan bagi memperkasakan segmen pendidikan tersebut.

 

07

Kerajaan juga dilihat serius untuk meningkatkan kualiti dalam usaha Malaysian Research & Education Network (MYREN) di IPT apabila sebanyak RM50 juta disalurkan bagi menaik taraf talian aksesnya. Kini korang boleh menikmati kelajuan dari 500Mbps sehingga 10Gbps.

 

IKLAN

08

Industri Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) jelas merupakan agenda penting dalam sistem pendidikan negara apabila RM300 juta diperuntukkan kepadanya. Ini sekaligus menyaksikan peningkatan sebanyak RM100 daripada bajet yang diperuntukkan pada tahun lalu.

Ini akan memberikan manfaat kepada 24,000 orang peserta program TVET di institusi latihan kemahairan awam dan swasta di seluruh negara menerusi Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK).

Belanjawan 2021: Universiti Awam Dapat ‘Makeover’ Kemudahan RM50 Juta!

 

09

Selain itu,sebanyak RM29 juta juga diberikan untuk pengenalan dan perlaksanaan program TVET di bawah Kementerian Pengajian Tinggi di institusi tahfiz dan sekolah pondok.

*

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI