Baru-baru ini, Jabatan Agama Islam Wilayah Perseketuan (JAWI) telah melaksanakan sebuah majlis akad nikah secara online yang pertama kalinya dilakukan di Malaysia.

Menurut Malaysiakini, nikah secara online adalah sah jika syarat pelaksanaan akadnya dipenuhi. Hal ini boleh dirujuk pada kitab Syarh Qanun Ahwal Sakhsiyyah, 1997 oleh Dr Mahmud Al-Syarthawi, halaman 67.

Syarat-Syarat Nikah Secara Online, Ini Yang Korang Perlu Tahu
Gambar hiasan

Walau bagaimanapun, untuk melakukan pernikahan seperti ini, ada syarat yang korang perlu patuh dan bukannya boleh dilakukan sesuka hati.

Berikut adalah syarat-syarat nikah online yang telah dikongsi oleh PU Azman untuk dijadikan panduan masyarakat mengenai isu ini.

IKLAN

1. Mesti dilakukan secara video conference dimana wali dan pengantin lelaki saling melihat.

2. Dilakukan dalam satu majlis. Mazhab yang mensyaratkan kesatuan tempat melihat nikah online tidak sah. Imam Hambali mendefinisikan satu majlis ialah kesatuan waktu, bukan kesatuan tempat dan fizik. Pandangan ini dipersetujui oleh Imam Hanafi.

IKLAN

3. Dihadiri dua saksi dan rukun nikah yang lain. Dua saksi mendengar dan memahami urusan ijab qobul.

Syarat-Syarat Nikah Secara Online, Ini Yang Korang Perlu Tahu
Gambar hiasan

4. Diyakini semua individu yang terlibat dalam nikah online adalah individu yang sebenar.

IKLAN

5. Ijab dan qobul dilakukan bersambung dan tidak diselangi dengan sesuatu yang merosakkan kesatuan majlis seperti wali main FIFA20 selepas ijab dan sebelum qobul.

Diharap perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu pasangan yang ingin melangsungkan perkahwinan, tetapi terhalang kerana situasi pandemik COVID-19 yang berlaku sekarang. Jika ada sebarang kemusykilan, adalah lebih baik sekiranya korang mendapatkan nasihat daripada para ulamak.

Wallahualam.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI