ego 4

Tak sabarnya untuk menonton episod terakhir drama 7 Hari Mencintaiku 2 pada hari ini.

Drama yang cukup popular itu mengungkap mengenai masalah perhubungan di antara Khuzairi dan Mia Adriana. Walaupun ramai yang mengaku mereka #TeamMia, #TeamKhuzairi dan #TeamNurul di media sosial, namun penulis merasakan pada satu tahap, semua watak dalam drama ini bersalah!

Dan semuanya berpunca daripada 1 perasaan iaitu ego yang terlalu mencanak.

Ego itu sebenarnya normal. Tapi kalau sudah timbul 4 tanda-tanda ini, haa mungkin sudah tiba masa untuk korang cabut!

 

Selalu Sangat Tunding Jari

Ya, kadangkala masalah itu tidak berpunca daripada kita. Pasangan seharusnya dipersalahkan dalam hal ini. Tapi dah kalau kesemua masalah yang melanda itu diletakkan bebannya di bahu sebelah pihak je, tak ke pelik? Seolah-oleh yang seorang lagi itu baik seperti Malaikat yang tak pernah melakukan kesalahan.

Jika korang berdepan dengan pasangan yang sering menunding jari terhadap korang dan tidak pernah menganggap dirinya bersalah, rasanya sudah tiba masa untuk ‘cabut’.

IKLAN

 

Harta Jadi Sandaran

Ego juga boleh berpunca daripada harta benda. Pada mulanya, memanglah korang macam okay je kalau pasangan dilahirkan daripada keluarga berada, mempunyai pekerjaan yang bagus dan memiliki harta sendiri yang cukup untuk menanggung dirinya. ‘Sedaplah’ nak belanja korang, kan?

But after a while, korang akan merasa tertekan bila kewangan diri sendiri tak setaraf dengan kewangan pasangan. “Asyik dia je yang belanja, aku ni tanggungan dia ke. Am I a kept pet?” Tentunya si dia akan menidakkan, namun ego korang telah pun tercabar.

 

Semua Perkara Nak Bertanding

IKLAN

Sebenarnya, sifat kompetitif di antara pasangan adalah satu perkara yang positif. Ia boleh dijadikan sebagai titik tolak untuk diri masing-masing memperbaiki diri. Namun kalau semua perkara pun nak dijadikan pertandingan di antara kalian… eh penatlah!

Sampai satu tahap, salah seorang pastinya akan obses untuk menang dan seorang lagi akan merasa annoyed.

 

Cemburu

Haa seperti yang dipertontonkan dalam drama 7 Hari Mencintaiku 2 tu, inilah punca porak-peranda paling kerap berlaku kepada pasangan.

Normal lah untuk kita merasa cemburu bila melihat pasangan melayan seseorang dengan mesra. Namun bila kita obses dengan perasaan cemburu itu sehingga ia memberi energy yang toksik pada hubungan, memang tak lamalah korang bersama.

IKLAN

*

*

Familiar bukan situasi-situasi di atas ini? Seharusnya sebagai pasangan, korang perlu berani untuk ke hadapan dan meminta pasangan sama-sama duduk bersama untuk membincangkan situasi semasa kalian.

Rendahkan ego dan berbincang. Jika sememangnya ada perangai korang yang si dia tidak ‘berkenan’, maybe it is your fault. Tak salah pun untuk kita mengakui kesalahan.. malah ia membuatkan diri kita lebih matang dan rasional.

Cer tengok apa ramalan team REMAJA terhadap nasib Yati, ibu kepada Mia Adriana dalam episod terakhir 7 Hari Mencintaiku 2, malam ini.